Литвин не хоче "африканського сценарію" і пропонує призначити Ющенка прем'єром при Януковичі-президенті

Четвер, 25 листопада 2004, 12:48
Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що Ющенко та Янукович мають сісти за стіл переговорів без жодних попередніх умов.

Таку думку він висловив під час брифінгу, передає УНІАН.

Він підкреслив, що правового виходу із ситуації, яка склалась в Україні, немає, і можна знайти лише політичне рішення.

"Вчора ЦВК рядном легальності накрила все те, що відбувалось під час президентських виборів", і тепер, за словами Литвина, центр прийняття рішення перемістився до судової гілки влади, зокрема до Верховного Суду.

Суд, на переконання Литвина, буде діяти лише у суворій відповідності до закону і не керуватиметься політичними рішеннями.

Про це, за словами Литвина, свідчить і його особиста розмова з головою Верховного суду Василем Маляренком.

Литвин висловив переконання, що після розгляду скарг у ВС, а він впевнений, що вони вже є і ще будуть, центр прийняття рішень знову повернеться до суспільства.

Литвин зауважив, що є декілька варіантів виходу із ситуації і, можливо, вони не сподобаються жодному із штабів.

Перший варіант, за словами голови ВР, – це стіл переговорів, але без жодних попередніх умов.

Ще одним варіантом він назвав визнання Ющенком перемоги Януковича, а той призначає Ющенка прем'єр-міністром, з одночасним проведенням політичної реформи.

Також варіантом є переголосування другого туру виборів або взагалі проведення нових виборів.

Водночас Литвин зауважив, що для цих варіантів немає правової бази, і тому у разі досягнення відповідного політичного рішення парламенту "так би мовити заднім числом" доведеться створювати таку правову базу.

Для того, щоб провести повторні вибори, і Янукович, і Ющенко мають відмовитись від своїх претензій на владу.

На думку Литвина, це буде зробити надзвичайно складно, оскільки за кожним з них стоять команди, і вони вже розподілили всі посади.

Тому буде значний тиск, сказав Литвин, зазначивши, що повторне голосування може призвести до такої самої ситуації, що є сьогодні.

Ще одним варіантом Литвин назвав створення авторитетної комісії, яка б перерахувала голоси у Львівській і Донецькій областях, але він впевнений, що великих розбіжностей не буде, оскільки, як стверджують у ЦВК, на кожному з протоколів тервиборчкомів є підписи представників двох команд.

На думку Литвина, варіантом також була б домовленість про політичне рішення обрати керівника держави – президента або прем'єр-міністра - у парламенті з підписанням відповідної конституційної угоди.

Також Литвин підкреслив, що важливою умовою будь-яких переговорів є домовленість про відмову від будь-яких репресій щодо сторони, яка програє.

Литвин наголосив, що розв'язання ситуації залежатиме від бажання знайти компроміс в обох сторін, інакше є велика загроза "втянутись до африканського сценарію".

За його словами, це вже починає відбуватись, "коли у нас буде офіційно проголошений президент, а також президент, проголошений в парламенті і на майдані. Називайте його як хочете - "самопроголошений", "народний", але суті це не міняє".

Литвин розповів, що в середу зустрічався з послами Росії і США, говорив телефоном з президентом та спікером Польщі та багатьма іншими.

Він підкреслив, що якщо в Україні не буде прийняте рішення щодо виходу із ситуації, є велика загроза заведення України у глухий кут ізоляції, що матиме великі економічні і моральні наслідки для держави.

Литвин підкреслив, що ситуація в Україні - "стабільна у своїй складності".

"Ми стрімко сповзаємо до громадянського конфлікту. Якщо враховувати повідомлення з місць, а не лише дивитись на те, що відбувається в Києві, то розумієш, що загоїти, зшити той глибокий розкол, психологічний надлам, який стався у суспільстві, буде непросто", - сказав він.

Литвин розповів, що в середу під час засіданні Ради регіонів у Пущі-Водиці виступи керівників різних регіонів України іноді свідчили, що "вони відстали від процесів в Україні років на 10".

Він назвав "дрімучістю" заяви про необхідність введення надзвичайного стану (така заява пролунала від Сумського губернатора Володимира Щербаня), припинення фінансування регіонів.

"Я слухав і дивувався цій дрімучості. Це могли говорити люди, які відстоюють позицію "моя хата скраю", які ведуть натуральне господарство, а не відповідають за країну, за її регіони", - сказав спікер.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування