Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зінченко: Гострий період триватиме до п’яти днів. А далі - перехід владних повноважень до Ющенка

Четвер, 25 листопада 2004, 13:09
Інтерв'ю "Українській правді" Олександра Зінченка, керівника виборчої кампанії Ющенка.

- Чи відбуваються переговори з владою?

- Переговори – це рух з двох боків. Якщо влада абсолютно цинічно не визнає всенародну думку, то коридор для переговорів максимально звужений. Він стосується лише забезпечення мирного характеру усіх наших акцій.

Ті умови, які ми отримуємо, не можуть бути грунтом для серйозних переговорів. Це тільки відволікати народ від справжньої боротьби.

- Чи можливі переговори з Януковичем – чи тільки з Кучмою?

- Я не думаю, що Янукович у нинішніх умовах є дієвим суб'єктом переговорів. Хоча що стосується мирного переходу владних повноважень Віктору Ющенку – тут може ітися про деякі акти, які стосуються його як чинного прем’єра.

- Які терміни початку переговорів?

- Ми на колінках до влади не приповземо. Ми будемо продовжувати свої кроки, а свої умови ми чітко сформулювали. Якщо якась наша умова не виконується – значить переговори не можливі.

Я хотів би всіх попередити: ті хто, думає, що народ на морозі не вистоїть до своєї перемоги – вони просто не знають свого народу.

- За яких умов можливе переголосування – окрім тих, які у середу назвав на мітингу Ющенко: зміна ЦВК і ухвалення закону про заборону відкріпних талонів?

- Ми приймали рішення: якщо говорити про повторне голосування, то лише за кілька політичних і структурних умов. Перша – це зміна ЦВК. Але ключова вимога – відставка чинного уряду. Це є площадкою для переговорів.

Але якщо вони пропонують Конституційну реформу і п’ять умов Тігіпка – то, вибачаюся, це навіть не нульовий варіант для переговорів.

За умови проведення виборів під егідою ОБСЄ та міжнародних структур ми готові іти на повторне голосування хоч завтра. Ми переконані у виборі свого народу – і йому лише треба буде підтвердити свій вибір. Ми не маємо сумнівів у перемозі.

- В яких часових проміжках Ющенко готовий на повторні вибори?

- Ми можемо провести вибори через день, через два, через десять. Але максимальні часові рамки – два тижні. Це саме той час на підготовку міжнародних структур для реального спостереження за виборами і виконання політичних умов, які ми сформулювали.

Ще одна умова – абсолютна прозорість засобів масової інформації, і проведення мінімум трьох зустрічей на дебатах. Якщо це все буде виконано, включно з відставкою уряду, якщо Янукович відпочиває – немає питань, ми готові до переголосування. Інакше ж це будуть не вибори, а невідомо що.

- Чи передавали ви умови стороні владі і чи отримували якісь пропозиції від них?

- Поки ми спілкуємося через засоби масової інформації. Ні ми їм письмово умови не передавали – ні вони нам. Тепер через "Українську правду" вони можуть їх прочитати.

- Скільки, на вашу думку, може тривати цей революційний період?

- Гострий період буде тривати від трьох до п’яти днів. А далі буде системний перехід владних повноважень до Віктора Ющенка.

- Але чому не відбувається те, на що багато очікували – публікації указів від імені Ющенка?

- Ви будете свідком документів, які ми оприлюднимо. Буде перелік людей, назви, адреси.

- За п’ять днів починається сесія Верховної Ради. Які дії команди Ющенка у парламенті?

- Це окреме велике питання. Є ознаки, що Верховна Рада може приймати відповідальні рішення не в конфігурації відсутності людей в залі, а в активному обговоренні у сесійній залі. Є підстави говорити про утворення нової конфігурації більшості.

- Чому не закінчилися успіхом переговори з КПУ?

- Вони тривають і зараз. Думаю, комуністи недооцінили глибину і масштаб, не оцінили глибину опору, який утворився в країні. Вони організаційно залишилися за межами цього руху. Але радити керівництву партії іти тим чи іншим шляхом – неправильно, це їх рішення.

- За вашою інформацією, чому не приїхав на переговори президент Польщі Квасневський?

- Тут присутні його представники, і вони зустрічатимуться з Ющенком, Кучмою і Януковичем. Вони виконують доручення Квасневського готувати площадку, щоб зрозуміти – чи можливі переговори, чи ні.

- Які подальші плани команди Ющенка, на що ви закликатимете людей?

- Боротися за свою свободу і незалежність. Це єдиний план, а інше від лукавого. Влада хоче зламати народ – ми не дамо зламати народ. Сьогодні ми залучаємо структури, які здатні на спротив.

Студентський страйк почався раніше. У четвер ми починаємо блокувати міжнародні траси України – номери п'ять і дев'ять, і кількох інших. У Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській, Черкаській, Харківській, Сумській областях. Ми показуємо, що географія не обмежується Чернігівщиною чи Західними областями. У загальнодержавний страйк втягується вся країна.

- Якщо відбудеться інавгурація Януковича – що ви робитимете?

- Вони планують це в Палаці "Україна". Хай. Головне зрозуміти – країна не визнає Януковича своїм президентом. Не тільки публічними проявами – але і організаційно-структуриними проявами. І це ми спостерігаємо на наших очах.

Влада думає, що це "бої місцевого значення, які не впливають на ситуацію". Це помилка.

- Ви блокуватимете інавгурацію Януковича?

- Нас не цікавить ця подія. Навіщо блокувати концерт? А інавгурація Януковича – це концерт.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...