Німецький політолог прогнозує нові вибори ще у грудні

П'ятниця, 26 листопада 2004, 13:02
Німецький політолог і фахівець з питань Східної Європи Александер Рар вважає, що через два-три тижні в Україні відбудеться переголосування з виборів президента.

"Тиск на владоможців став настільки великий, що вони не бачать для себе, для всієї справи ніякого іншого рішення, як допустити новий перерахунок, перевірку виборів.

Я думаю, це призведе до того, що в Україні у наступні тижні, можливо, через два тижні, відбудеться нове голосування", - сказав Рар в коментарі "Українській правді".

На його думку, наразі поступкою з боку Росії можна вважати заяву Путіна на самміті ЄС-Росія в Гаазі, що він би рекомендував, щоб тут останнє слово було за судами.

"Я думаю також, що для Януковича, кандидата-суперника, який ці вибори офіційно виграв, але вони не визнаються, не існує зараз ніякої іншої можливості, аніж ще раз йти на вибори. Він сам у деяких інтерв"ю визнав, що коли суди ухвалять рішення про нове голосування, він не буде виступати проти цього", - додав Рар.

На його думку, вибори "мусять бути швидко організованими, тому що в Україні зараз панує політичний вакуум влади". "Президент Кучма більше не контролює всю країну, країна розколота - потрібне рішення", - додав політолог.

Разом з тим, він застеріг від того, щоб вже зараз говорити про перемогу Ющенка. Визнаючи, що "демократичні сили, зі свого боку, очки набрали - вони зараз у наступі, вони мають шанс витримати, виграти нові вибори".

Він підкреслив, що "революції виграються не студентами чи інтелектуалами, а робітниками".

Водночас він висловив сумнів, що Ющенка підтримають на Сході. Він закликав його конструктивно повернутися до сходу і "переконати в тому, що він ніякий не націоналіст, що він Україну не поведе геть від Росії".

Також важливим є, на думку політолога, зав"язати контакти з Путіним, "з тим щоб ці вибори перебігали не так драматично, як останні".

Разом з тим, на думку Рара, з перемогою Ющенка Україна може отримати перспективу вступу в ЄС.

"Ще небагато днів тому здавалося, що Україна не мала взагалі жодного шансу приєднатися до Європи, багато хто на Заході думав, що Україна все одно "піде" зараз до Росії. Все це протягом двох-трьох днів цілковито змінилося: якщо Ющенко виграє, Україна отримає, можливо, перспективу вступу в ЄС, в НАТО", - сказав Рар.

Це може статися, на його думку, "завдяки цьому повстанню багатьох тисяч українців, які це здійснили, і виступили за мир, свободу, демократію".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News