Литвин не буде інавгурувати Януковича, бо в країні три президенти

П'ятниця, 26 листопада 2004, 14:09
Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що в умовах існування в країні фактичного тривладдя ВР має взяти на себе відповідальність, щоб заспокоїти суспільство.

Про це він сказав журналістам після засідання Погоджувальної ради парламенту, повідомляє УНІАН.

Литвин зауважив, що сьогодні в Україні склалась ситуація, що існує три президенти – у нас сьогодні тривладдя, історія таких аналогів не має - в цій ситуації ВР має взяти на себе відповідальність, щоб суспільство не було дезорієнтовано і знало, чиї вказівки виконувати.

Він підкреслив, що ВР має взяти на себе відповідальність. "Час кулуарних домовленостей закінчився, настав час діяти, надати принципову, об'єктивну, радикальну оцінку, яка відбиватиме реальну ситуацію, що склалась в Україні, головне запобігти зіткнення", - підкреслив він.

Він переконаний, що сьогодні відмова ВР від публічної дискусії буде означати, що такий парламент взагалі непотрібний.

"Якщо ВР не збереться в найкоротший термін, то їй не потрібно вже збиратись взагалі", - при цьому він нагадав, що сьогодні по всій країні відбуваються сесії всіх рівнів.

Також він зауважив, що у деяких політиків сьогодні не має відчуття реальності ситуації. Зокрема, він каже, що дехто вважає, "ну, ходять люди, хай ходять, це не весь народ" - "хочу дочекатись, щоб вийшов весь?", - запитав Литвин.

Він переконаний, що парламент має знайти політичне рішення виходу із ситуації, під яке потім можна буде знайти правову базу, але це рішення має створити умови, за якими народу не потрібно буде виходити на вулиці.

Він назвав небезпечною сьогодні ситуацію, коли нормально не можуть функціонувати органи влади в центрі і на місцях. Він навів приклад, що сьогодні заблоковано Міністерство фінансів, що може мати небезпечні наслідки.

Литвин нагадав, що завтра буде скликана позачергова сесія парламенту, на якій буде розглядатись питання політичної кризи, зумовленої виборами президента – "сама постановка питання свідчить про гостроту ситуації в країні".

Литвин переконаний, що парламент має врахувати світову і європейський досвід виходу з подібних криз, але ухвалити власне рішення, яке б стало своєрідною, "дорожньою картою" для України.

Він розповів, що кожна фракція, кожний народний депутат має сьогодні до 15.00 подати свої пропозиції до проекту рішення по результатам завтрашнього засідання.

Завтра об 11.00 лідери фракцій і груп знову зберуться, щоб узагальнити ці пропозиції, а о 12 розпочнеться позачергове засідання парламенту.

За словами спікера, спочатку були зауваження до такої постановки питання у "Нашої України" і "Регіонів України", але потім вони їх зняли.

Литвин підтвердив, що жодного рішення, яке б могло сприйнятися як підтримка того чи іншого кандидата, завтра в парламенті не буде.

Також не може бути і мови про інавгурацію Януковича на підставі нещодавнього рішення ЦВК. При цьому Литвин нагадав рішення Верховного Суду.

Він ще раз підкреслив, що парламент має дати свою політичну оцінку, оскільки він не може уникнути своєї відповідальності.

В проекті постанови, на думку спікера, має міститись оцінка власне самим виборам, діям людей, які були задіяні в цих виборах, а також позначені наступні кроки і правові рішення для виходу із ситуації, що склалась.

"Головне, щоб ВР сказала своє слово чесно і відкрито, не займаючи жодної позиції", - сказав він.

В ході спілкування з журналістами, він також висловив думку, що сьогодні обидві сторони радикалізувались і кожна заявляє про свою перемогу.

У той же час спікер підкреслив, що не бачить "бажання діалогу" по обидва боки. За його словами, обидва кандидати на пост президента спілкуються через своїх прес-секретарів.

"Головне попередити про недопущення зіткнень. Сьогодні є загроза зіткнень", - сказав Литвин.

За його словами, сьогодні в столицю стікається велика кількість прихильників як Віктора Януковича, так і Віктора Ющенка.

"Потрібно зараз діяти", - підкреслив спікер.

За його словами, "час кулуарних домовленостей закінчилося, прийшов час дати принципову, об'єктивну, радикальну оцінку, що буде відображати сформовану ситуацію", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він також зазначив, що не можна ставити питання, яке б передбачало "поставити іншу сторону на коліна", "поріг болю і переляку переступила вже дуже багато людей суспільства", і тому рішення має бути зваженим. І шукати компроміс.

Він також зауважив, що сьогодні лунають взаємні звинувачення у фальсифікації виборів.

Але якщо підсумувати всі заяви з двох сторін, сказав він, то необхідно ставити питання, що вибори сфальсифіковані і не можуть відбивати реального волевиявлення громадян, однак обидві сторони заперечують проти цього.

Крім того, він підкреслив, що сьогодні необхідно зробити все, аби президент був легітимним, щоб його визнавали не лише у світі, а й власний народ.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування