Члени ЦВК відмовляються визнавати Януковича президентом

П'ятниця, 26 листопада 2004, 16:48
Прес-служба ЦВК уточнює, що член комісії Марина Ставнійчук не відкликала свій підпис під протоколом Центрвиборчкому щодо встановлення результатів виборів 21 листопада.

Про це повідомила керівник прес-служби ЦВК Зоя Казанжі, передає УНІАН.

Водночас вона підтвердила, що секретар ЦВК Валентина Завалевська дійсно написала заяву про відкликання свого підпису з протоколу засідання.

Водночас, за інформацією, яку передало джерело в ЦВК, наразі Ставнійчук наполягає на терміновому розгляді ЦВК всіх скарг, які є в Центрвиборчкомі.

Вона хоче встановити, чи вплинули зафіксовані 21 листопада порушення на результати голосування.

Ставнійчук наполягає, що ЦВК має розглянути ці скарги до засідання Верховного Суду 29 листопада.

Раніше Українські новини повідомляли, що Ставнійчук відкликала свій підпис під рішенням ЦВК про визнання результатів другого туру виборів президента.

Зі слів джерела, Завалевська й Ставнійчук мотивують своє рішення тим, що раніше не знали про наявність численних скарг на порушення в ході виборів президента, які вимагають розгляди в суді.

В свою чергу інші члени ЦВК Андрій Магера і Руслан Князевич прогнозують, що Верховний Суд України прийме правове рішення щодо результатів виборів президента України, але допускають, що ЦВК може його не виконати.

В такому разі, вважають члени ЦВК, Верховна Рада має припинити повноваження членів ЦВК. Про це вони заявили в п’ятницю на прес-конференції.

"Верховний Суд України може скасувати постанову ЦВК і визнати нечинним протокол ЦВК про встановлення підсумків голосування 21 листопада і зобов'язати ЦВК повторно розглянути це питання".

"Якщо ж ЦВК цього не зробить, то Верховна Рада має вжити заходів щодо притягнення до конституційної відповідальності членів ЦВК, а саме - про припинення їх повноважень", - сказав Магера.

"Верховний Суд неодноразово проявляв високий професіоналізм і громадянську позицію і підтверджував те, що у нас ще не всі суди можна вважати заангажованим", - сказав він.

За його словами, юристи відзначають, що ЦВК, оприлюднивши підсумки голосування 24 листопада, припустилася ряду порушень.

По-перше, ЦВК позбавила суб'єктів виборчого процесу можливості судового оскарження результатів виборів впродовж 7 днів, як це передбачає закон про вибори президента.

Також ЦВК не взяла до уваги рішення апеляційних судів України та не розглянула скарги, які були зареєстровані в ЦВК до початку засідання Комісії 24 листопада щодо встановлення підсумків голосування.

"З юридичної точки зору, ЦВК не розчистила для себе шлях для встановлення підсумків голосування, що є помилковим", - відзначив Магера.

Член ЦВК Руслан Князевич нагадав, що був прецедент, коли ВСУ скасував рішення ЦВК про неможливість урахування результатів голосування в окрузі №100 Кіровограда і зобов'язав врахувати ці результати.

Онак ЦВК, фактично, відмовилась виконувати це рішення і "ніхто досі його не врахував".

"Боюся, що в цьому випадку може бути аналогічна ситуація", - сказав він.

Він не виключив, що Верховний Суд буде змушений застосовувати норми Конституції як норми прямої дії для того, "щоб реагувати на такі екстраординарні правові випадки".

За його словами, можуть бути також застосовані міжнародно-правові акти, ратифіковані Україною, зокрема декларація прав людини, Копенгагенський акт з людського виміру 1990 року.

Князевич зазначив, що ситуація в правовому полі є нестандартною і вирішити її однозначно неможливо, оскільки реально чітких правових механізмів в законі про вибори президента немає.

Магера також вважає, що ті, хто радить Януковичу поспішати з інавгурацію, незважаючи на рішення ВСУ про заборону офіційного оприлюднення результатів виборів, роблять йому "медвежу послугу" і, "фактично, підставляють його".

"Я не виключаю, що це роблять ті недолугі російські політтехнологи, які нічого доброго не зробили", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи можливо буде при такій кількості порушень порахувати голоси за того чи іншого кандидата, Магера зазначив, що "це можливо зробити, у тому числі на рівні апеляційних судів України, зобов'язавши відповідним чином територіальні виборчі комісії".

УНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування