ЛИТВИН ПРОПОНУЄ ВІДМІНИТИ РЕЗУЛЬТАТИ ВИБОРІВ

П'ятниця, 26 листопада 2004, 23:00
Спікер Верховної Ради Володимир Литвин пропонує Верховній Раді визнати вибори президента недійсними.

Про це він заявив у суботу з трибуни парламенту.

Він звинуватив ЦВК у тому, що вона підірвала довіру народу до результатів виборів.

"Я повинен сказати , що результатами першого туру ЦВК підірвала суспільну довіру до себе, до будь-якого рішення, яке вона прийматиме надалі. Верховна Рада України промовчала . Якби ми займали принципову позицію, не було б того, що ми маємо в другому турі. Насамперед я це відношу до себе", - зазначив Литвин.

Він також наголосив, що "ЦВК рішенням від 24 листопада накрила весь юридичний процес (сьогодні говорити можна лише в політичному вимірі) протиставила своє рішення вулиці, змінила розстановку сил"

Водночас спікер наголосив, що "навіть з найбільш драматичних ситуацій є вихід, зараз ще найбільш драматична ситуація, тому ми маємо можливість приймати рішення в інтересах країни".

Литвин припустив, що це не сподобається як одній так і іншій стороні .

"Але ми повинні прийняти рішення в інтересах країни, можливе принісши в жертву інтереси учасників передвиборчого марафону. Найбільш реальне з них - політичне рішення ( не правове), враховуючи взаємні звинувачення у масових порушеннях, з одного боку й іншого, ухвалити рішення, що вибори не відбулися через неможливість встановлення реального волевиявлення людей", - сказав він .

Литвин також назвав інші, менш реальні, варіанти виходу з ситуації.

По-перше, "залишити все так як є, бо має легальну базу, яку ми виписали і жити надією, що все розсмокчеться, що ніколи не було так, щоб ніяк не було, але як забрати людей з вулиці?"

"Можна розраховувати, що вони стомляться і підуть, але, шановні депутати, глибока травма, надлом суспільний не загоїться", - сказав Литвин.

Також він відзначив, що цей варіант неможливий через міжнародну ізоляцію, в яку потрапить Україна в такому разі.

Другим варіантом Литвин запропонував переможцю, тобто Януковичу, публічно заявити, що не може не враховувати волевиявлення за іншого кандидата та загрозу розколу країни і запропонувати опоненту очолити і сформувати уряд.

Як підваріанти цього він назвав проведення політреформи, після якої прем’єр перебирає значну кількість повноважень і ця посада передається стороні, яка програла. Або після рішення Верховного Суду, в разі, якщо переможцем виявиться Ющенко, прем’єром призначити Януковича.

Ці пропозиції супроводжувалися гулом невдоволення в залі.

Третій варіант- визнання виборів таким, що не відбулися. "Але це політичне рішення і не має під собою правової бази", - зазначив Литвин.

Після цього, за його словами Верховній Раді треба вносити зміни до закону для проведення повторного голосування, а також потрібна відмова Януковича.

"Інакше в країні буде три президента. Ви знаєте Україна знала двовладдя, але трьох президентів Україна не винесе", - зазначив Литвин.

Четвертим варіантом Литвин запропонував проголосувати політреформу і обрати президента в парламенті. Але знову відзначив, що він "неприйнятний".

Литвин наголосив, що після обговорення кожен пункт постанови буде голосуватися окремо. І повинен набрати 226 голосів. Він закликав депутатів бути принциповими і самостійними в своєму рішенні. "Кріпаків у Верховній Раді не було і не буде", - наголосив він.

"Я також хотів би сказати обом сторонам - не потрібно ні одній, ні іншій заволодіти монополією на істину. Владу треба брати частками, а коли буде контрольний пакет оголосити свою владу цілою", - зазначив Литвин.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування