Парламент може назвати другий тур таким, що не відбувся та розігнати ЦВК

Субота, 27 листопада 2004, 12:25
Верховна Рада України може визнати вибори президента такими, що не відбулися.

В суботу парламент розглядатиме постанову "Про політичну кризу у державі, що виникла у зв'язку з виборами президента України".

У проекті постанови Верховної Ради України передбачається кілька варіантів про визнання чи невизнання результатів виборів президента України.

Даний проект постанови вноситься народними депутатами – членами Погоджувальної ради. У проекті постанови передбачено по ряду пунктів по кілька варіантів рішення. Постановою передбачається визнати результати повторного голосування з виборів президента України 21 листопада такими, що відбулись з масовими порушеннями виборчого законодавства, і не відображають повною мірою волевиявлення народу.

В цьому ж пункті вказано інший варіант, визнати вибори президента України у 2004 році такими, що не відбулись.

У зв'язку з цим є два варіанти вирішення питання, записаного в цьому ж пункті, зокрема, передбачається необхідним проведення повторного голосування і як варіант – повторні вибори у терміни, встановлені Законом України "Про вибори президента України".

У цьому ж пункті є ще один варіант рішення, який передбачає визнати вибори президента України 31 жовтня, 21 листопада такими, що відбулися відповідно до Конституції України та чинних законів.

Також у проекті постанови передбачено висловити недовіру ЦВК у зв'язку із неналежним виконанням нею обов'язків, передбачених Конституцією та законами України.

Крім того, президенту України Леоніду Кучмі пропонується невідкладно внести на розгляд ВР подання щодо дострокового припинення повноважень членів ЦВК на підставі пропозицій Голови ВР і кандидатів, які балотуються на виборах президента України (щодо п'яти кандидатур від кожного) для призначення на посади членів ЦВК.

У проекті постанови також передбачено розглянути 29 листопада питання про створення тимчасової слідчої комісії ВР з розслідування масових порушень виборчого законодавства та обставин встановлення підсумків голосування на виборчих дільницях, в територіальних виборчих округах та результатів виборів Президента України у 2004 році.

Проект постанови передбачає у дводенний термін внести Комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування зміни до Закону України "Про вибори президента України", або окремого проекту закону щодо скасування норми голосування за відкріпними посвідченнями, а також за межами приміщень для голосування.

Також Комітет має удосконалити законодавчий механізм забезпечення стабільності діяльності виборчих комісій, рівності представництва в них від кандидатів у президенти. До 29 листопада 2004 року має бути внесений проект постанови ВР про порядок проведення урочистого засідання ВР у зв'язку із складенням присяги новообраним президентом.

У проекті постанови також йдеться: з метою завершення конституційної реформи вважати за доцільне запропонувати тимчасовій спецкомісії з опрацювання законопроектів про внесення змін до Конституції України забезпечити підготовку та внесення на розгляд ВР з 1 по 3 грудня 2004 року законопроекту № 4180 за умови, що його текст буде підтриманий попередньо підписами народних депутатів у кількості, необхідній для його прийняття (300 голосів).

В цьому ж пункті передбачений інший варіант розв'язання даного питання – у двотижневий термін з дня офіційного оприлюднення результатів повторного голосування внесення на розгляд ВР законопроекту №4180 за умови його підтримання підписами депутатів.

В проекті постанови також передбачається запропонувати Віктору Ющенку та Віктору Януковичу терміново провести переговори та підписати відповідну політичну угоду. І в цьому випадку закликати членів фракції "Наша Україна" звернутись до своїх прихильників та організаторів акції громадянської непокори до підписання зазначеної угоди утриматися від блокування органів державної влади та управління, комунікацій і установ, які забезпечують їх функціонування.

У проекті постанови зазначається, що неприпустимим є застосування сили проти учасників акції громадянської непокори, що може призвести до подальшого загострення конфлікту. Також передбачається закликати представників міжнародної спільноти більш виважено ставитись до оцінок ситуації в Україні.

Як раніше зазначав спікер Литвин, голосуватиметься кожен із пунктів постанови, і прийнятим буде той пункт, який набере 226 голосів.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування