ВЕРХОВНА РАДА НЕ ВИЗНАЛА РЕЗУЛЬТАТИ ВИБОРІВ

Субота, 27 листопада 2004, 14:20
Верховна Рада визнала результати повторного голосування 21 листопада такими, що "відбулися з порушення законодавства і не відображають волевиявлення громадян".

За відповідне рішення проголосували 255 в цілому.

Повністю пункт звучав як "визнати результати повторного голосування 21 листопада такими, що відбулися з масовими порушення законодавства і не відображають волевиявлення громадян, тому вважати необхідним переголосування згідно із законом України про вибори в неділю за 21 днем з дня внесення змін до закону про вибори".

Але цей пункт в такій редакції підтримали лише 225 депутатів. Пункт законопроекту провалився через комуністів, які дали 0 голосів. Під час переголосування другий раз він набрав лише 217.

Перед цим Віктор Пинзеник наголосив на вимозі визнати недійсними результати другого туру і провести переголосування не пізніше 12 грудня. Його підтримали лише 210 депутатів.

"Наша Україна" наполягала на тому, щоб у суботу голосувався лише перший пункт постанови Верховної Ради щодо виборів президента.

Як заявив представник блоку Роман Зварич, блок "вимагає, щоб зупинилася, на першому пункті і визнати вибори такими, що не відповідають волевиявленню громадян".

"Ми вважаємо, що визнавати вибори недійсними ставить нас у складне юридичне поле", - сказав він.

Депутати відхилили другий та третій варант постанови. Другий варіант пропонував визнати вибори президента України в 2004 році такими, що не відбулися.

У зв'язку із цим пропонувалося вважати за необхідне проведення повторного голосування або повторних виборів у строки, установлені законом України про вибори президента України. Депутати не підтримали проект – проголосувало лише 75 депутатів.

Віктор Пинзеник при цьому заявив, що Рада "не має права ставити такі пункти, бо тоді вона визнає, що нічого не відбулось в країні і нинішня влада залишається при владі". "Це означає, що йдуть нові вибори. Тому ми наполягаємо скасувати лише другий тур виборів", - сказав він.

Петро Симоненко наполягав голосувати саме цей пункт, бо вважав, що найбільші фальсифікації відбулися в першому турі, на що Олександр Мороз порадив йому в такому разі переглянути ще й результати виборів 1999 року.

Третій варіант першого пункту проекту пропонував визнати вибори президента України 31 жовтня й 21 листопада 2004 року такими, що відбулися у відповідності з Конституцією України, чинними законами про вибори президента й про Центральну виборчу комісію. Варіант набрав 69 голосів – підтримали "Регіони", 1 депутат "Союзу" і 3 – "Демініціатив".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News