Гризлову здалося, що Ющенко збрехав про переговори

Субота, 27 листопада 2004, 15:25
Голова Держдуми Росії Борис Гризлов розцінює ситуацію, що склалася сьогодні в Україні як "політичну кризу".

Гризлов напередодні взяв участь у переговорах у Києві. Він нагадав, що в діалозі брали участь два кандидати на посаду президента України - "Віктор Янукович, який уже визнаний переможцем, і Віктор Ющенко, який представляв сторону, що програла,", а також нинішній президент Леонід Кучма, глава Верховної Ради Володимир Литвин, представники міжнародного співтовариства.

Гризлов сказав, що в процесі переговорів він запропонував Ющенко виступити по телебаченню з закликом проводити мітинги і пікети в строго визначених місцях. "Він відмовився", - констатував Гризлов.

"Він вважає неможливим робити таку заяву", - цитує Гризлова "Інтерфакс-Україна". Тим часом, сказав він, мова йшла про те, щоб люди залишили вулиці, щоб не було стихійних дій".

Говорячи про суть учорашніх переговорів, Гризлов підкреслив: "Я думаю, що рішення, які в результаті удалося сформулювати - обговорювали ми більше трьох з половиною годин ситуацію - воно досить таке спокійне". Гризлов відзначив, що дане рішення "дозволяє йти по різних напрямках".

Мова йде про варіанти розвитку ситуації, додав він. Гризлов помітив, що та й інша сторони визнали: вони не будуть застосовувати силу, що може привести до кровопролиття. Було прийняте рішення про створення робочої групи від кожного з кандидатів у президенти для того, щоб негайно приступити до консультацій по конкретних питаннях виходу з кризової ситуації.

"Далі домовилися, що щодня ... будуть обговорюватися питання в складі Кучма-Литвин-Ющенко-Янукович - це продовження переговорів у такому складі", - сказав Гризлов.

Важливо також і те, відзначив він, що учасники переговорів, що пройшли в п'ятницю ввечері, підтвердили свою готовність "бути гарантами й учасниками наступних переговорів у цьому ж складі в разі потреби".

"Це все, про що конкретно ми домовилися", - підкреслив Гризлов.

За його словами, всі інші заяви, що пролунали з боку Ющенка, "після того, як він вийшов з "круглого столу", - це не було предметом домовленостей".

Гризлов пояснив, що мова йде про заяву Ющенка про нібито домовленості щодо "переголосування другого туру".

"Це були пропозиції, що їм були висловлені, але ні в якому разі не домовленість, що була досягнута за "круглим столом", - підкреслив Гризлов.

"Я вважаю, що правові рамки повинні дотримуватися", - сказав він, звернувши увагу на те, що центвиборчком оголосив переможця, верховний суд має визначені скарги, протоколи про порушення - він їх повинен розглядати. "На все це є конкретні тимчасові терміни", - додав спікер. "І ми чекаємо розвитку ситуації саме в рамках закону", - заявив він.

Гризлов нагадав, що особисто він уже поздоровив Януковича з перемогою на президентських виборах, "і моя думка не змінилася".

"Інша справа, що є ситуації, пов'язані з політичною кризою, і потрібно, дійсно, знаходити можливості, щоб не було кровопролиття", - сказав Гризлов.

Відповідаючи на питання делегатів п'ятого з'їзду партії "Єдина Росія", що пройшов у Москві в суботу, лідер єдиноросів Гризлов розповів про свою вчорашню участь у переговорах у Києві, де за круглим столом зібралися Віктор Янукович і Ющенко, тобто обидва претенденти на посаду президента України, нинішній президент країни Леонід Кучма, глава Верховної Ради Володимир Литвин, Гризлов і представники від міжнародних організацій.

Він звернув увагу на те, що Ющенко в ході бесіди заявив, що не "віддасть команди на захоплення державних установ". З іншого боку, за словами Гризлова, Ющенко сказав, що "на вулицях уже близько мільйона чоловік і він не володіє ситуацією; дав зрозуміти, що якщо щось буде захоплюватися, те він отут ні при чому".

Гризлов підкреслив, що в ході переговорів ніяких домовленостей про невизнання підсумків президентських виборів або про необхідність переголосування не було. Однак Ющенко, вийшовши на мітинг, відразу повідомив про наявність таких домовленостей, сказав Гризлов.

Від УП: В дійсності Ющенко не робив заяв про подібні домовленості.

Читайте також:

ЮЩЕНКО ВИМАГАЄ ПОВТОРНІ ВИБОРИ 12 ГРУДНЯ, ГОЛОВНИЙ ПЕРЕГОВОРНИК - ПЛЮЩ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування