Верховна Рада подала сигнал Верховному суду

Субота, 27 листопада 2004, 18:37
Рішення Верховної Ради про визнання недійсними підсумків виборів президента свідчить про те, що парламент звільняється від зовнішніх впливів, вважає політолог, шеф-редактор журналу "Політична думка" Володимир Полохало.

"Сьогодні Верховна Рада пробуджується або звільняється, як саме суспільство, звільняється від того, що ми називаємо адміністративним ресурсом, що ми називаємо тиском", - відзначив Полохало в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у суботу.

"Сьогодні Верховна Рада виглядає звільненою від зовнішніх впливів, з боку Адміністрації президента, зокрема, які часто коригували, а іноді й спотворювали реальну позицію депутатського корпусу", - відзначив він.

На думку Полохала, у Верховній Раді починаються процеси перегрупування політичних сил. Як відзначив політолог, голосування показує "реальне розташування сил в українському парламенті".

"Сьогодні відбувся перелом у більшості регіонів України, якщо звужувати проблему, убік Віктора Ющенка. І, по суті, сьогодні можна сказати, що Віктор Янукович, його штаб одержав вотум недовіри", - вважає Полохало.

"І також вотум недовіри одержала російська позиція, позиція Володимира Путіна, яка поки що зводиться до беззастережного визнання, без яких-небудь порушень другого туру виборів, переможцем Віктора Януковича", - сказав співрозмовник агентства.

Як вважає Полохало, рішення Ради показує, що український парламент великою мірою прислухається до європейського співтовариства, до лідерів європейських держав - "це означає певний вектор подальшого розвитку".

Прогнозуючи розвиток ситуації, Полохало відзначив, що Верховна Рада своїм рішенням дала "сигнал для Верховного суду" (Суд планує в понеділок ухвалити рішення щодо скарги опозиції на рішення ЦВК про перемогу Януковича на виборах ).

"Верховна Рада дає карт-бланш Верховному суду й судовій владі дати свій остаточний вердикт", - відзначив політолог.

"Чи буде це виражатися в повторному голосуванні, або це буде виражатися у визнанні недійсним, скажімо, голосування в Донецькій і Луганській області, де було майже 100 % виборців, це вже не є істотним. Це є кроком до рішення проблеми демократичної кризи й кризи самої виборчої системи, у юридичній площині", - підкреслив Полохало.

В той же час політолог Віктор Небоженко вважає, що невизнання Верховною Радою підсумків другого туру виборів президента переводить конфлікт між владою й опозицією в легітимну сферу.

"Усі очікували, що рішення Верховної Ради буде більш радикальним, але я хотів би показати важливу цінність того, що Верховна Рада почала працювати. Тепер рішення політичної кризи перенесено на інші площадки. Дуже важливо, що конфлікт між владою й опозицією переноситься на легітимні політичні площадки", - сказав Небоженко.

На його думку, рішення парламенту створює "велике поле маневру для Верховного суду".

"Тепер Верховному суду в понеділок набагато легше буде ухвалити рішення щодо масових порушеннях і про повторне голосування або перерахування. От це головний політичний зміст рішення Верховної Ради", - сказав Небоженко.

На думку політолога, парламент не міг ухвалити рішення щодо повторному голосування.

"Якби він прийняв таке рішення, він би сам вийшов за конституційні рамки, тому що немає механізму цього. Це ж політичне рішення. Однаково це рішення оскаржувалося б в Конституційному суді, потрібно було б зустрічне рішення Конституційного суду", - відзначив Небоженко.

На його думку, ухвалене рішення Ради було "тим максимумом", який вона могла прийняти.

"Треба абстрагуватися трошки від самої політичної боротьби, але це вже дуже багато. Якщо Верховна Рада ухвалила рішення щодо масових порушень, то Конституційний суд, виходячи із цього факту, може зробити далі висновок, але вже юридичного плану. От це головне.

А значить Верховна Рада у вівторок може вже знову далі продовжувати роботу для того, щоб вийти із кризи", - відзначив Небоженко, передає Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...