Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Павловський побачив кризу режиму Кучми. Януковича чекає чилійський переворот

Субота, 27 листопада 2004, 19:19
В основі політичного конфлікту в Україні лежить криза режиму чинний президента Леоніда Кучми.

Таку думку в суботу висловив журналістам політолог, глава Фонду ефективної політики Гліб Павловський, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Це дуже глибокий розкол, є кілька елементів у цьому процесі, але головний - глибока криза режиму Кучми, яка набула відкриту форму наприкінці виборів і наклалася на них, що може поставити під сумнів виборчий і конституційний процес", - сказав політолог.

За його словами, з іншого боку, очевидно, що тут присутній фактор масового протесту проти системи, побудованої старою владою.

Однак, з іншого боку, "є дуже помітні, добре підготовлені маніпуляції цим масовим протестом з боку іноземних сил", вважає політолог.

"При цьому я не думаю, що мова йде про інтереси якоїсь окремої держави. Просто база управління цими маніпуляціями перебуває за межами Києва, тому це робить зовсім непередбаченим результат", - зазначає політолог.

На його думку, ситуація вже фактично вступила в силову стадію.

"Тут фактично вже виникла силова ситуація, опозиція вийшла за межі конституційного поля, і не одержала відсіч, і стоїть питання - чи здатен новообраний президент вчинити опір чи ні", - сказав Павловський.

Він відзначив, що якщо обраний президент не зможе зробити відсіч, то його може чекати доля Альєнде, президента Чилі, скинутого в результаті перевороту.

"Поки він, на мій погляд, слабенько тримає удар", - сказав Павловский, маючи на увазі кандидата в президенти Віктора Януковича.

Разом з тим Павловський допустив, що, оскільки стиль політики в Україні досить невиразний, це може дозволити уникнути конфлікту.

Також Павловський висловив думку, що Росії варто було б зайняти більш чітку позицію щодо подій в Україні.

"Позиція Росії, з мого погляду, зараз невиразна", - підкреслив він. З одного боку, за його словами, Росія бере участь у переговорах між сторонами конфлікту; з іншого боку, є заявлена главою Російської держави підтримка Януковича.

В програмі "Основний інстинкт" на телеканалі ОРТ Павловський також сказав, що Росія повинна визначити ціну рішення по Україні в переговорному процесі із Заходом.

За словами Павловського, Росія не повинна змінювати заявлену позицію про підтримку Віктора Януковича, тому, "якщо президент Росії визначив цю позицію і, достатньо ясно, він повинен тепер, і не тільки він, наші політики, Дума, прийти до України і, не втрачаючи своєї позиції, включитися в переговорний процес".

Водночас Павловський зазначив: "Ніхто в Києві не повинен грати з Росією. А для Заходу треба дуже жорстко позначити межі гри. Визначити ціну, просто ціну, того або іншого рішення. Вони (Захід) "повинні розуміти, що є рішення, на яке ми не підемо ніколи".

Як підкреслив Павловський, "якщо у них не буде такого розуміння, вони можуть піти неправильним шляхом". Павловський також підкреслив: "Ми повинні грати разом, але всі повинні розуміти інтереси один одного".

Зі свого боку генеральний директор Центру політичних технологій (Росія) Ігор Бунін упевнений, що російська влада і далі підтримуватиме Януковича, "вести якісь переговори на нижчому рівні і уминати нинішню ситуацію", - повідомляє УНІАН.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...