Кваснєвський застерігає від розколу. Німецький політолог – від знищення "під шумок" документів Кучми

Понеділок, 29 листопада 2004, 09:51
Президент Польщі Александр Кваснєвський закликає не легковажити загрозою розпаду України.

Про це він заявив у неділю в ефірі першої програми польського телебачення, повідомляє "Німецька хвиля".

Разом з тим, він назвав найбільшим досягненням останніх подій в Україні народження сильного громадського руху.

Президент Польщі переконаний, що перемога лідера української опозиції Віктора Ющенка може стати ”травмою” для Росії. Проте він вірить, що Росія буде намагатися впорядкувати свої відносини як з Україню, так і з іншими країнами Європи.

Кваснєвський нагадав, що Ющенко не має можливості проводити політику, в якій він би не брав до уваги Росію, адже і Україна, і Європа потребують Росії – в якості політичного та економічного партнера.

Польські оглядачі одностайні в тому, що нинішні події в Україні поєднали поляків. Усі політичні сили, неурядові організації, провідні митці та науковці об’єдналися довкола захисту і підтримки демократії в Україні.

Оглядач Мацєй Лентовський назвав тих, хто хоче оголосити якусь автономію на сході, ”зрадниками України”. У цьому контексті він нагадав гасло, що його від давніх-давен застосовувала Росія: ”Поділяй і володарюй”.

***

Німецький експерт зі східноєвропейських питань Райнер Лінднер попереджує, що зараз в Україні можуть масово знищуватися важливі документи нинішньої влади, тобто фактично відбувається «утилізація ери Кучми».

На це звертається мало уваги, однак такі дії є дуже небезпечними, як показав, зокрема, досвід Німеччини наприкінці минулого століття, підкреслює Лінднер у коментарі "Німецькій хвилі".

Політолог зауважив, що німецька позиція від початку протестів в Україні є однозначною і спрямована на підтримку демократичного руху. Однак, на його думку, Канцлер Німеччини Ґергард Шредер навряд чи може виступити посередником у врегулюванні політичної кризи в Україні.

«Роль Шредера як посередника в даний момент я собі уявити не можу. Адже федеральний канцлер з одного боку симпатизує демократичному руху в Україні, але з іншого він дуже тісно пов'язаний з Росією», сказав Лінднер.

Він наголосив, що важливим політичним сигналом на підтримку демократії в Україні є візити останніми днями до Києва впливових німецьких політиків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування