Російський спецназ тиждень перебуває на території України

Понеділок, 29 листопада 2004, 13:27
Перші загони російського спецназу були перекинуті до України ще 23 листопада, пише російська газета "Коммерсантъ" з посиланням на свої джерела.

Диспетчери одного з аеропортів Києва на умовах анонімності повідомили "Коммерсанту", що перший літак з російськими військовими на борту запросив дозвіл на транзитний проліт над Києвом 23 листопада о 1 годині 32 хвилини.

Це був нібито військовий транспортник Ан-26 з бортовим номером RA-26410.

Через дві години, о 03.17, над Києвом пройшов ще один літак. Цього разу це був український Іл-76.

Обидва літаки приземлилися на аеродромі Гостомель поблизу міста Ірпінь.

Місцеві фахівці стверджують, що ними були доставлені бійці спецназу МВС Росії "Вітязь", яких розмістили на ірпінській базі загону "Барс" МВС України, переодягли у форму української міліції і близько 22 години автобусами повезли убік Києва.

24 листопада сліди російських військових виявилися в аеропорті Бориспіль.

Заступник командира авіабригади по тилу полковник Ляшенко заявив, що там також приземлилися літаки з російськими військовими, але він відмовляється їх обслуговувати і подав рапорт про звільнення.

На запит депутатів СБУ повідомила: рапорт полковник Ляшенко подав, однак "слідів іноземного спецназу не виявлено".

Водночас сліди були виявлені на розташованому поруч з Києвом військовому аеродромі Васильків.

За інформацією співробітників СБУ, які співчувають опозиції, там приземлилися два борти, на кожному з яких перебувало по 30 бійців російського спецназу – вони повинні були евакуювати до Росії архіви адміністрації президента України, СБУ і головного розвідуправління.

Однак вивезти непомітно документи з оточеної демонстрантами адміністрації президента не вдалося. Колону помітили мешканці найближчих будинків і подзвонили в штаб опозиції.

Спроба заблокувати колону ледь не закінчилася трагедією – автобуси, не зупиняючись, проїхали крізь демонстрантів. Одного з них з важкими переламами забрала швидка допомога.

26 листопада персонал Василькова відмовився забезпечити виліт кількох військово-транспортних літаків, на яких, за твердженням співробітників аеродрому, повинні були повернутися на батьківщину 800 російських спецназівців.

Як повідомив "Коммерсанту" депутат Олег Рибачук, бійці, переодягнені вже в російську форму, очікували на виліт в казармах Васильківского авіаційного коледжу.

На аеродром терміново виїхали журналісти і прихильники опозиції, однак на територію охорона їх не допустила. Місцеві жителі розповіли, що за годину до того з території коледжу виїхало два десятки критих армійських машин, заповнених якимись людьми.

Російські силові відомства тим часом продовжують заперечувати цю інформацію.

Так, начальник прес-служби військово-повітряних сил Росії полковник Олександр Дробишевський заявив "Коммерсанту", що минулого тижня жоден літак ВПС Росії взагалі не робив польотів над територією України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування