Штаб Януковича пропонує нові вибори. Тігіпко теж пішов би?

Понеділок, 29 листопада 2004, 14:24
Сторона Віктора Януковича пропонує як компроміс повторні вибори президента України, але не переголосування в другому турі.

"Компроміс, пропонований стороною Януковича, це повторні вибори, а не переголосування в другому турі, як пропонує опозиція", - сказав РІА "Новини" представник Януковича Степан Гавриш.

Він також додав, що варіант компромісу, пропонованого Януковичем, - негайна зміна Конституції при розподілі повноважень на користь парламенту й створення парламентсько-президентської республіки.

Депутат Гавриш є одним з лідерів штабу Януковича й входить у переговорну групу, представлену по чотири особи від Ющенка і Януковича.

Прихильники Януковича закликають до негайних переговорів всі сторони конфлікту.

Гавриш сказав, що з конфлікту країну вивести можуть тільки негайні переговори обох кандидатів, президента й спікера Верховної ради.

"Потрібен негайний компроміс еліт, інакше країна буде висаджена, інакше завтра жовтогарячі й сині прапори будуть валятися в бруді під натиском радикалів",- сказав Гавриш.

Це відбудеться, за його словами, поки "обидві сторони не налагоджують переговорних мостів".

"Це - кризова ситуація, коли один кандидат мітингує на площі Києва, а інший - у Сіверодонецьку",- сказав Гавриш.

"Влада не діє, хоча в країні є новообраний президент, який повинен прийняти на себе відповідальність за управління країною",- сказав він.

При цьому Гавриш навіть не зміг сказати, де в цей момент перебуває Янукович, який четверту добу не може потрапити в Будинок уряду, сказавши, що веде із прем'єром телефонні переговори.

Можливість відставки уряду, яку опозиція має намір у понеділок винести на обговорення парламенту, Гавриш оцінює як нереальну.

"Це не реально. Парламент затвердив програму уряду й не має права вимагати відставки рівно рік після затвердження до квітня 2005 року. У нас є карт-бланш",- сказав Гавриш.

Він повідомив також, що передвиборчі штаби кандидатів у президенти припинили свою роботу, оскільки виборча кампанія завершилася.

Водночас екс-керівник штабу Сергій Тігіпко вважає кращим компромісним варіантом виходу із ситуації, що склалася в Україні після виборів президента, переголосування чи нові вибори.

Про це він заявив у понеділок на прес-конференції в Києві.

Тігіпко наголосив на необхідності знайти компроміс у політичній площині "через переголосування або нові вибори, але в дуже короткий час. Практично це буде переголосування. Треба абсолютно чітко заявити про це".

"Відразу можу сказати, якщо хтось думає, що після цього сам висунеться і піде – і висунувся б, і пішов би. Але, на мій погляд, є одна проблема – проблеми в економіці", - зазначив Тігіпко.

На його думку, "компроміс буде лежати в площині політичної реформи".

Тігіпко заявив, що порушення на виборах президента були з боку обох сторін.

Тігіпко також вважає, що Януковичу треба буде піти в опозицію, якщо переможцем виборів стане Віктор Ющенко.

На запитання журналіста про те, якою буде роль Януковича, якщо Ющенко переможе у президентских виборах, Тігіпко відповів: "У такій ситуації роль одна – іти в опозицію".

Тігіпко наголосив, що "до цього часу завжди в нас була опозиція достатньо жорстка та емоційна, але кваліфікації не вистачало… Мені здається, що саме через те, що не вистачало кваліфікації, часто не йшли (опозиціонери) на конструктивні дії".

"Скажімо, ми могли б давно прийняти політичну реформу, і могли б еволюційно прийти, можливо, і до тих результатів, які ми хочемо отримати за рахунок цієї революції", - сказав він.

Він зазначив, що через те, що після парламентських виборів 2002 року у Верховній Раді не було створено більшості і не була проведена політична реформа, було втрачено час, і ситуація в державі була доведена практично до революції.

Він також наголосив, що "Трудова Україна" займатиме абсолютно конструктивну позицію, і для партії головне - швидко вирішити політичний конфлікт.

"Тому абсолютно конструктивно будемо працювати з усіма сторонами конфлікту… Безумовно, легше буде працювати з Януковичем", - сказав Тігіпко, повідомляє UNIAN.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування