ВЕРХОВНА РАДА МАЙЖЕ ПОНОВИЛА ЛЕГІТИМНІСТЬ ВИБОРІВ ЯНУКОВИЧА. ЗАВДЯКИ КОМУНІСТАМ

Понеділок, 29 листопада 2004, 23:00
Верховна Рада прийняла за основу проект постанови, який передбачає скасування рішення парламенту про визнання виборів такими, що не відповідали демократичним стандартам, а також про висловлення недовіри Центральній виборчій комісії.

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосувало 232 народний депутат із 440, зареєстрованих у сесійному залі.

Рішення прийняте за основу, щоб воно вступило в дію, його слід ухвалити в цілому, що депутати можуть зробити після 15:00.

Постанову підтримали абсолютно всі комуністи, "Регіони України", СДПУ(о), депутати "Трудової України", "Демініціатив", "Союзу", 7 депутатів НДП-ПППУ, 4 депутати НАПУ, зокрема Катерина Ващук, та 4 позафракційних.

Проти голосували "Наша Україна", СПУ, БЮТ.

Постановою призупиняється дія пунктів один, два, три постанови Верховної Ради України від 27 листопада 2004 року № 2214-IV "Про політичну кризу у державі, що виникла у зв’язку з виборами Президента України" до остаточного рішення Верховного та Конституційного судів України.

Цими пунктами, як відомо, вибори визнавалися недійсними через масштабні фальсифікації та висловлювалася недовіра ЦВК.

Депутати зобов’язали Кабмін вжити вичерпних заходів щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Україні, забезпечити стабільне функціонування систем транспорту, енерго- та теплопостачання. Про вжиті заходи слід поінформувати Верховну Раду у тижневий строк.

Другий пункт постанови засуджує дії керівників місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, які вчинили дії, що ставлять під загрозу забезпечення державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Постанова просить сепаратистів "утримуватись від таких дій у подальшому та привести прийняті акти у відповідність з Конституцією та законами України".

Своєю постановою депутати доручають Генпрокуратурі невідкладно "вжити заходів для приведення актів, прийнятих місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, що ставлять під загрозу забезпечення державного суверенітету та територіальної цілісності України та у семиденний строк поінформувати Верховну Раду України про вжиті заходи та результати".

Керівникам органів влади та місцевого самоврядування, лідерам політсил закликати громадян до спокою та виваженості у діях, "політичного діалогу та припинити будь-які дії, які перешкоджають забезпеченню прав усіх громадян, перешкоджають вільному виявленню політичних поглядів, діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організації".

Перед цим опозиції не вдалося провести проект Володимира Литвина, який передбачав відставку уряду Януковича, генпрокурора Васильєва та губернаторів-сепаратистів. Його підтримали 196 депутатів.

Після цього депутати "Нашої України" блокували трибуну і вимагали оголосити перерву.

Литвин зауважив, що відповідно до Регламенту ВР, він не може оголошувати перерву під час розгляду питання, але після того, як представники цих фракцій заблокували трибуну, він поставив на голосування питання про перерву, і воно було підтримано з другої спроби.

Член фракції "Наша Україна" Віктор Пинзеник після прийняття проекту постанови за основу заявив, що "така Верховна Рада не має права продовжувати роботу і має бути розпущена".

На засіданні парламенту зазначалося, що сьогоднішня позиція парламенту, яка прийняла за основу вищевказаний проект постанови, не відповідає настроям, які склалися в суспільстві.

Народний депутат Олександр Феклушенко (фракція "Регіони України") звернувся до Литвина, зазначивши: "Ви наша остання надія – країни і парламенту. Не йдіть на будь-які провокації, зберігайте рівновагу".

Ці слова були сказані під час того, як депутати із фракції "Наша Україна" і БЮТ почали пікетувати трибуну парламенту і звертатися до Литвина, щоб оголосити перерву та не ставити на голосування даний проект постанови по пунктах.

Пинзеник підкреслив, що сьогодні парламент прийняв за основу постанову, яка скасовує суботнє рішення, що сприяло стабілізації ситуації в державі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування