ЛИТВИН ПРОСИТЬ СБУ РОЗІБРАТИСЯ ЗІ З'ЇЗДОМ ЯНУКОВИЧА, а Кушнарьову і Богатирьовій обіцяє 5 років

Вівторок, 30 листопада 2004, 10:24
Голова Верховної Ради Володимир Литвин просить СБУ вивчити антиконституційні заклики, які звучали на з'їзді на підтримку Віктора Януковича у Сіверодонецьку.

Про це він заявив у вівторок на засіданні парламенту.

За словами Литвина, "за останні дні політична криза в Україні перетворилася на конституційну", яка супроводжується сепаратистськими настроями.

"Зараз ми стоїмо на порозі масштабної кризи, часу на сентименти й умовляння немає, як і на безплідні заклики до діалогу. Тому сьогодні кожне рішення Верховної Ради повинне бути адекватним і своєчасним і, якщо хочете, жорстким", - сказав спікер.

Він зазначив, що "складається враження, що ми весь час ідемо за сценаріями, які розробляють і запускають за нас".

Як приклад, Литвин навів розпалювання сепаратистських настроїв під час виборчої кампанії окремими політиками й політтехнологами. Зокрема, згадав Литвин карту України, яка поділена на три сорти, яка була закріплена за "технічними кандидатами" Віктора Януковича.

Литвин різко засудив факти сепаратизму у східних і південних областях України, котрі "всупереч конституційним нормам і законодавству" утверджують там як "певні політичні сили, так і місцеві органи влади" Харківської, Луганської й Донецької областей.

"Дійшло вже до того, що секретар ООН закликає Україну з найвищої світової трибуни зберегти єдність і територіальну цілісність. Це важливо для українського народу й міжнародної безпеки", - зазначив Литвин.

"Я далекий від думки, що керівники регіонів, таким чином, намагаються захистити свій вибір, як на сході так і на заході. Повинна бути межа, святе й недоторканне, через що не можна переступити. Треба думати якщо не про відповідальність перед законом, то перед власними дітьми", - наголосив спікер.

Він закликав Мін'юст застосувати юридичні санкції щодо зняття з реєстрації політичних партій, які переступають закон.

Спікер також закликав МЗС та країн-гарантів української цілісності зробити відповідні заяви на захист територіальної цілісності України.

Литвин наголосив, що заяви регіональних лідерів суперечать законодавству і конституції, згідно з якою референдум про територіальний устрій може бути оголошений лише президентом на вимогу не менше 3 мільйонів громадян у 2/3 областей.

"Жоден з референдумів у територіальних одиницях не вирішуватиме таких питань", - додав він.

Як відомо, Раїса Богатирьова погрожувала референдумом у Донецькій області після обрання президентом Ющенка.

"До ініціаторів таких референдумів мають застосовуватися заходи кримінально-правового характеру. Крім того, подальша діяльність представників регіонів з розпалювання сепаратистських настроїв цілком підпадає під пункт 2 статті 110 кримінального кодексу(обмеження волі від 3 до 5 років), а також проти них можуть бути вжиті відповідні заходи генпрокуратурою та СБУ", - зазначив Литвин.

"Мушу нагадати, що під час з'їзду в Сіверодонецьку прозвучали заклики про створення південно-східної держави у складі невідомо якої федерації. Хоча, об'єктивно кажучи, ці заклики не знайшли втілення в рішенні з'їзду, але самі по собі є достатніми, щоб Служба безпеки, Генеральна прокуратура дали їм правову оцінку", - наголосив Литвин.

Він також закликав СБУ, Генпрокуратуру дати оцінку діям низки представників місцевих рад, а від Верховної ради пригрозив санкціонувати дострокові перевибори в цих регіонах.

Він закликав парламент ухвалити відповідне рішення щодо запобігання сепаратизму в країні.

Верховна Рада України розглядає у вівторок питання про запобігання антиконституційним діянням і сепаратистським проявам, що загрожують суверенітету та територіальній цілісності України.

Як заявив на початку засідання спікер Володимир Литвин, на засіданні парламенту присутні члени Кабінету Міністрів, серед яких перший віце-прем'єр-міністр – міністр фінансів України Микола Азаров, а також голови облдержадміністрацій, прем'єр-міністр Сергій Куніцин, керівники місцевих органів самоврядування.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...