Верховна Рада може відправити у відставку Януковича, Васильєва і губернаторів-сепаратистів

Вівторок, 30 листопада 2004, 11:01
У віторок на розгляд парламенту буде винесено проект постанови "Про запобігання антиконституційним діянням та сепаратистським проявам, що загрожують суверенітету і територіальній цілісності України".

У проекті передбачається скасувати рішення ВР від 16 березня 2004 року про схвалення Програми діяльності уряду "Послідовність. Ефективність. Відповідальність", а також пропонується ухвалити резолюцію про недовіру уряду, наслідком якої є відставка Кабінету міністрів.

Як варіант передбачається запропонувати президенту України Леоніду Кучмі прийняти рішення про відставку прем'єр-міністра.

Ще одним варіантом є пропозиція до прем'єр-міністра, відповідно до статті 115 Конституції України, подати президенту України заяву про свою відставку.

Даним проектом постанови запропоновано президенту України невідкладно за участю голови ВР призначити на період до вступу на пост новообраного президента України в.о. прем'єр-міністра та сформувати персональний склад Кабінету міністрів – уряду народної довіри.

Також як варіант - пропозиція до президента України за участю голови ВР невідкладно на період до вступу на пост новообраного президента сформувати персональний склад Кабміну – уряду народної довіри - з урахуванням пропозицій депутатських груп і фракцій у Верховній Раді.

Даним проектом постанови пропонується Генеральній прокуратурі невідкладно дати правову оцінку рішенням Волинської, Донецької, Луганської, Львівської, Тернопільської, Харківської облрад щодо створення непередбачених Конституцією і законами України виконавчих органів та вжити заходів прокурорського реагування.

Крім того, рекомендується президенту України звільнити від займаних посад голів Донецької, Луганської, Харківської облдержадміністрацій у зв'язку зі спробою незаконного створення непередбачених чинною Конституцією України місцевих органів влади та очолювання їх.

Як варіант до даного пункту пропонується рекомендувати президенту України звільнити від займаних посад голів Волинської, Донецької, Луганської, Львівської, Тернопільської, Харківської облдержадміністрацій.

Також передбачається доручити голові ВР делегувати депутатів, як повноважних представників парламенту, у відповідні адміністративно-територіальні одиниці для роз'яснення рішень ВР та внесення пропозиції щодо подальших невідкладних дій з метою стабілізації ситуації у державі.

Даним проектом постанови пропонується висловити недовіру генпрокурору, що має наслідком його відставку. Як варіант даного рішення є пропозиція звернути увагу генпрокурора на незадовільний нагляд органів прокуратури за додержанням Конституції і законів України у діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб.

Генпрокуратурі та СБУ доручається невідкладно дати правову оцінку діянням окремих осіб, що спрямовані на порушення територіальної цілісності України, і за наявності правових підстав вирішити питання про притягнення їх до відповідальності.

Як варіант даного пункту є пропозиція Генпрокуратурі та СБУ невідкладно дати правову оцінку діянням окремих осіб, що спрямовані на порушення територіальної цілісності України.

Даним проектом рекомендується учасникам політичних акцій уникати застосування сили та блокування будинків уряду, інших центральних органів виконавчої влади і НБУ.

Проектом постанови передбачено вважати необхідним проведення повторного голосування з виборів президента України на основі удосконаленого закону про вибори президента України в неділю, 19 грудня (як варіант – 12 грудня) 2004 року.

Крім того, як варіант запропоновано вважати необхідним проведення повторних виборів у скорочені строки, встановлені відповідним законом.

Як варіант передбачається після рішення Верховного Суду України визначитися із датою проведення або повторного голосування з виборів президента України, або повторних виборів президента України.

Ще одним варіантом є після рішення Верховного Суду невідкладно визначитися із датою проведення повторного голосування з виборів президента.

У проекті постанови також визнається, що в Україні відсутні соціальні, економічні та політичні передумови для зміни державного устрою.

"Сепаратистські прояви мають штучний характер і зумовлені прагненням конкретних осіб та політичних сил задовольнити свої неправомірні корпоративні та політичні інтереси", - йдеться у проекті постанови.

У ній зазначено, що політична та соціально-економічна ситуація, що склалася в державі після 21 листопада 2004 року, "швидко стає некерованою і такою, що загрожує суверенітету та територіальній цілісності України".

Передбачається рішуче засудити будь-які прояви сепаратизму з боку окремих державних діячів, керівників місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також інших осіб, сприяння у будь-який спосіб таким проявам з боку громадян іноземних держав, що створюють загрозу суверенітету і територіальній цілісності держави.

Передбачається запропонувати президенту України як гаранту державного суверенітету, територіальної цілісності вжити необхідні "несилові конституційній заходи, що спрямовані на стабілізацію ситуації в державі".

UNIAN


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування