Аслунд: кампанія Януковича обійшлась в 1% ВВП

Вівторок, 30 листопада 2004, 12:16
Експерт з України та Євразії в Центрі Карнеґі у Вашингтоні Андрес Аслунд, який колись був економічним радником українського уряду, стверджує, що кампанія Януковича коштувала від 600 до 900 мільйонів доларів.

Про це він заявив в інтерв’ю українській службі Бі-Бі-Сі

"Загальний їхній бюджет був 600 мільйонів доларів. Все, що бачив, свідчить, що це виглядає правдоподібно - половина надійшла від українських бізнесменів, а решта від російських компаній - насамперед від "Газпрому", - сказав Аслунд.

Він також нагадав, що кампанія президента Буша коштувала приблизно 670 мільйонів доларів, "тобто Янукович та Буш потратили приблизно однакові гроші".

"Хоча є й вищі оцінки. Скажімо російський інтернет-сайт компромат.ru доводить, що кампанія коштувала Януковичу аж 900 мільйонів доларів. Це 1 відсоток ВВП - це величезні кошти", - сказав він.

В той же час Аслунд, коментуючи відставку Сергія Тігіпка з посади керівника штабу Януковича та голови Нацбанку, сказав, що "ставши на чолі кампанії Януковича, Тігіпко почав проводити ту політику, яку бажав пан Янукович".

"Протягом свого головування в Нацбанку пан Тігіпко зробив дві не зовсім добрі речі - поновив прямі комерційні кредити Нацбанку - хоча банк має давати гроші тільки комерційним банкам.

А по-друге, він не чинив спротиву інфляційній політиці пана Януковича перед виборами. Ну, й, звичайно, ця дуже довга відпустка також була негативом. Хоча його нинішні добровільна відставка - достойна поваги", - сказав він.

Він також зауважив, що "українська економіка переживала бум останні п’ять років". "Але були тривожні сигнали перед виборами, коли Янукович та Нацбанк видали багато грошей, подвоюючи мінімальну пенсію. Тому й інфляція зростає", - сказав він.

Аслунд також назначив, що "українська революція покладе край знущанню бюрократії над бізнесом… над підприємцями, як це було донині".

Щодо сепаратистських ідей, які лунають з деяких регіонів, Аслунд зауважив, що "сепаратистські тенденції є найбільш загрозливим моментом, який ми бачили протягом цієї виборчої кампанії".

"Але не можна до цього ставитися серйозно, бо прошарок регіональних лідерів-сепаратистів є дуже тонким. Не думаю, що цього хочуть люди. Цікаво, що дніпропетровська еліта не підтримала сепаратистські ідеї", - сказав він.

"Це, на мою думку, тому Донецьк та Луганськ не є демократичними, а Дніпропетровськ порівняно з ними є відносно демократичним", - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News