Дипломатів, що підтримали Ющенка, відкликають до України. МЗС каже, що це планове

Вівторок, 30 листопада 2004, 14:38
Міністерство закордонних справ відкликає до України українських дипломатів, які висловилися проти фальсифікації виборів.

Так, один із чотирьох дипломатів, які підписали заяву про те, що результати виборів повинні відображати волевиявлення громадян України, Олександр Потєхін, повинен до 6 грудня повернутися до України.

Лист підписаний першим заступником міністра закордонних справ Володимиром Єльченком.

Як повідомив "Українській правді" сам Потєхін, він повинен був мінятися (строк перебування дипломата в країні обмежений), але чіткі дати визначені не були.

При цьому Потєхін звертає увагу, що у дипломатичній практиці ротацій не було прецедентів такого швидкого відкликання.

Як правило, дипломатові дозволено протягом місяця приготуватися до від'їзду. Також дипломату дається час, щоб підготувати всі файли й документи для передачі.

Оскільки спадкоємця, який би змінив Потєхіна, немає, він розцінює відкликання до України як "огидний акт розплати".

Разом з тим, глава прес-служби українського МЗС Маркіян Лубківський спростовує інформацію про тиск на працівників міністерства, що приєдналися до заяви працівників дипломатичної служби України.

Лубківський заявив, що за законом про дипломатичну службу МЗС щорічно становить плани ротації працівників закордонних дипломатичних місій і центрального апарата міністерства.

Він нагадав, що план ротації на 2004 рік був затверджений головою МЗС ще в січні цього року, і відповідно до цього плану в грудні буде проведена планова ротація 14 працівників посольств і консульств, строк перебування яких за кордоном перевищив 4 роки.

Лубківський нагадав, що Потєхін перебуває у тривалому відрядженні закордон із червня 2000 року. "З огляду на об'єктивні обставини й у зв'язку зі службовою необхідністю, Потєхіну дозволено у порядку виключення повернутися до України до середини грудня 2004 року, а на його заміну буде спрямований дипломат із центрального апарата МЗС", - сказав глава прес-служби.

Глава прес-служби підкреслив, що до дипломатів-підписантів не будуть застосовані будь-які санкції або міри покарання. "Я буду першим, хто сигналізуватиме про можливі санкції відносно цих людей", - сказав він.

У той же час, Лубківський нагадав про необхідність українським дипломатам неухильно виконувати свої службові обов'язки, утримуючись від спекуляцій навколо питань, пов'язаних із проходженням служби.

"Українська правда"

Читайте також:

Київський прокурор й 300 дипломатів підтримали Ющенка

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...