Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лазаренко вирішив відкрити очі дніпропетровським і донецьким

Вівторок, 30 листопада 2004, 15:29
Лідер політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Громада", екс-прем'єр-міністр Павло Лазаренко виступає проти сепаратизму в Україні й закликає українців підтримати завоювання демократії.

Про це говориться у зверненні Лазаренка до жителів Дніпропетровської області, текст якого передано у вівторок в агентство "Інтерфакс-Україна" "Громадою".

Як відзначається у зверненні, 5 з половиною років тому нинішня влада позбавила Лазаренка можливості бути "разом з людьми, які, незважаючи на небачений і нечуваний тиск влади в березні 1998 року, підтримали демократію в особі опозиційної партії "Громада", надали їй можливість через парламентську діяльність працювати на розвиток незалежної української держави".

Серед іншого, Лазаренко відзначив, що в Дніпропетровській області вдалося за короткий строк відновити економіку, і навіть коли економічні досягнення й рівень життя жителів області значно випереджали темпи розвитку інших регіонів, "жодному з нас навіть у найстрашнішому сні не прийшло б у голову закликати до відділення регіону чи надання йому особливого статусу".

"Нам ніколи не спало б на думку вважати інші області гіршими, ніж Дніпропетровська, тому що економічні досягнення кожного з регіонів України були й залишаються результатом праці всієї держави", - відзначив Лазаренко.

"Працюючи на перших посадах в уряді України, я прекрасно пам'ятаю, як нам доводилося жертвувати інтересами інших регіонів, щоб забезпечити на належному рівні дотаційні виплати шахтарям Донбасу", - відзначив Лазаренко.

"Навіть зараз рівень дотацій з державного бюджету України на підтримку вугільної галузі Донбасу в 1,5 рази перевищує ті відрахування, які надходять від Донецької й Луганської областей у державну скарбницю України", - відзначив він.

"Тому я категорично заявляю: регіональний сепаратизм окремих керівників Донецька, Луганська, Харківської області, втягування в цей процес і моєї рідної Дніпропетровської області я розцінюю як зрадництво національних інтересів, як шлях, що веде до економічного, соціального й політичного занепаду всієї української держави, а, насамперед - регіонів", - заявив він.

Лазаренко назвав заяви ряду регіонів про можливе відділення "фарисейською грою", заявивши, що за намірами глав ряду обласних адміністрацій "стоїть не турбота про інтереси регіонів, а бажання зберегти власний вплив на владу навіть ціною дезінтеграції України".

Він закликав своїх земляків "не піддаватися на провокаційні заклики ставлеників збанкрутілого режиму, які ще недавно були лідерами пропрезидентської так званої "Єдиної України", а нині прагнуть зберегтися біля влади ціною розвалу держави, народ якої почав себе усвідомлювати єдиною нацією".

За його словами, у цих людей "немає ні найменшого наміру відстоювати інтереси регіонів, адже саме ці люди сприяли скуповуванню за безцінь стратегічних об'єктів нашого регіону, а нині прагнуть закріпити свою владу на території нашої області, перетворивши людей на кріпаків режиму".

Лазаренко закликав жителів Дніпропетровської області, "дотримуючись Конституції й законів України, дати гідну відсіч всім тим силам, які закликають до розколу нашої держави, поділу людей за територіальними, мовними і релігійними ознаками", відзначивши необхідність захисту волевиявлення людей "від злочинних фальсифікацій влади й контрольованої нею Центральної виборчої комісії".

"Я з тими, хто прагне захистити демократію в Україні й вибір нею шляхів цивілізованого європейського розвитку. Я закликаю вас у день повторного голосування прийти на дільниці й підтримати демократію, без якої єдиній Україні не бути", - говориться у зверненні.

Лазаренко очолював уряд України із травня 1996 про липень 1997 року. У березні 1999 року він був затриманий на території США компетентними органами цієї країни. Його обвинувачують, зокрема, у змові, відмиванні грошей, шахрайстві при переказі коштів і переміщенні викрадених грошей у США.

Суд повинен визначити міру покарання після вердикту суду присяжних Північного округу Каліфорнії в справі "США проти Лазаренка", яка 3 червня 2004 року визнала, що Лазаренко винен за всіма 29-ти пунктами обвинувачення, висунутими проти нього прокуратурою США.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
08:25
У Німеччині висунули звинувачення семи підозрюваним радикальним ісламістам
08:18
фото Росіяни гатили по Нікопольщині: пошкодили будинки, газогін і ЛЕП
07:51
Вибори президента Північної Македонії: перший тур виграла опозиційна кандидатка
07:44
ЗСУ за добу відмінусували понад тисячу окупантів
07:36
США відбили повітряну атаку хуситів в Аденській затоці
Усі новини...