Росія зробить висновки, щоб не допустити виходу людей на вулиці

П'ятниця, 10 грудня 2004, 13:59
Відразу три високих російських чиновники прокоментували проведення повторного голосування з виборів президента в Україні.

Прем'єр-міністр Росії Михайло Фрадков вважає, що у керівництва України вистачить волі провести переголосування другого туру виборів президента в правовому полі.

"Я сподіваюся, що у керівництва України вистачить волі залишатися в правовому полі, не доводячи до конфлікту, забезпечити 26 грудня вирішальний етап виборів, керуючись рішеннями, прийнятими в рамках конституційної реформи", - сказав Фрадков на прес-конференції в Парижі.

Він підкреслив, що треба зробити все, щоб не розколоти країну й демократичним способом розв'язати дуже непросту ситуацію, що склалася.

Відповідаючи на запитання французьких журналістів про те, як він ставиться до ініціативи Франції виділити кошти для проведення чесних виборів в Україні, Фрадков сказав: "Це справа Франції, пов'язана з бажанням врегулювати процес на Україні мирно, в інтересах українського народу, в рамках правового поля".

В свою чергу, голова Центвиборчкому Росії Олександр Вешняков вважає, що новий склад ЦВК України має достатній досвід, щоб провести черговий тур виборів президента України в призначений термін.

На думку Вешнякова, якби до складу комісії ввійшли "одні новачки", то в строк, який залишився, було б справді неможливо вести нормальну виборчу кампанію".

За його словами, призначення нового складу виборчої комісії є "надзвичайним кроком" у вкрай критичній ситуації, що склалася в Україні. За словами Вешнякова, правова природа цього кроку викликає питання.

У той же час, посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін вважає, що рішення Верховного суду України, яке скасувало підсумки другого туру виборів президента, є "більше політичним рішенням, ніж юридичним".

Про це він заявив у п'ятницю в Києві на брифінгу з нагоди Дня Конституції Росії, що відзначається 12 грудня, повідомляє агентство "Новини - Україна".

Посол РФ в Україні також висловив думку, що "політичні процеси в Україні мають проходити в правовому полі, а вплив вулиці негативно позначається на вирішенні політичної кризи".

Чорномирдін підкреслив, що "в Росії обов'язково зроблять висновки, проаналізувавши останні події в Україні".

"Ми обов'язково зробимо висновки й обов'язково не допустимо, щоб люди вийшли на вулиці. Проаналізуємо, значить щось недогледіли, десь упустили", - сказав Чорномирдін.

Посол відзначив, що в РФ схвально сприймають конституційні зміни в Україні. "Ми дуже раді прийняттю останніх рішень у Верховній Раді, зокрема, конституційним змінам", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування