З’явилися фальшиві сайти для збору грошей на помаранчеву революцію

Неділя, 12 грудня 2004, 18:04
В інтернеті з’явилися фальшиві сайти збору пожертв на помаранчеву революцію.

Як пише “Майдан”, невідомі особи збирають кошти начебто "на підтримку демократії в Україні": на англомовних сайтах www.2advantage.net та www.orange-revolution.org розміщено номери банківських рахунків у "Приватбанку" для благодійних пожертв.

Ці рахунки належать фізичним особам, які, пише „Майдан”, не мають жодного відношення до громадянського опору в Україні.

Спільною рисою обох сайтів є плагіат, відсутність посилань на будь-які опозиційні українські інтернет-ресурси, невизначеність з тим, яку організацію представляє даний сайт і куди витрачатимуться зібрані кошти.

Дизайн www.2advantage.net повторює на вигляд англомовну версію офіційного сайту блоку Ющенка "Наша Україна". Але замість новин гостеві сайту пропонується пожертвувати будь-яку суму грошей Райчук Оксані, що має рахунок в київському регіональному відділенні Приватбанку.

Тут же розміщено список офірувачів, які протягом тижня перерахували суми від 4 до 350 доларів.

А от власник сайту www.orange-revolution.org Андрій Шамрай, що має рахунок в Дніпропетровському відділенні все того ж "Приватбанку", створив свій сайт на основі статті з „Дейлі телеграф”.

Домени в інтернеті досить легко відслідковуються. З відповідей DNS-серверів, довідок баз даних RIPE та LROR можна дізнатися, хто є власником серверів, на яких знаходяться ці сайти.

За www.2advantage.net має нести відповідальність московський підприємець Олександр Шпагін, а сервером www.orange-revolution.org володіє Поль Чарфаурос з Південної Пасадени в США.

Хоч у відкритих базах даних є контактна інформація цих осіб, зв’язатися з ними виявилося неможливим.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування