ЯНУКОВИЧ ЗВИНУВАТИВ США, КВАСНЄВСЬКОГО, СОЛАНУ. А ПУТІН - ВЗІРЕЦЬ

Неділя, 12 грудня 2004, 23:00
Віктор Янукович називає діяльність міжнародних посередників по врегулюванню політичної кризи в Україні втручанням у внутрішні справи країни й відзначає коректну позицію Росії щодо цього.

"Я можу сказати, що він (президент Польщі Александр Кваснєвський) та інші посередники підтримали той правовий нігілізм, який у цей період, період "жовтогарячої революції", був в Україні", - заявив Янукович у понеділок не прес-конференції в Києві.

"Я вважаю, що це пряме втручання у внутрішні справи України", - сказав він.

"Внутрішня справа України й те, що об'єдналися представники старої влади, нинішньої влади, що пішла від виконання своїх конституційних обов'язків - захисту конституційних прав громадян, і частини міжнародного співтовариства - це прецедент, що вже відбувся", - сказав Янукович.

Кандидат вважає, що якщо партнери "поважають Україну й український народ - вони не мають права так ставитися до нас, а український народ, якщо поважає себе й хоче жити в правовій державі - повинен себе захистити, і це має відбутися 26 грудня".

Говорячи про позиції Росії, Янукович назвав позицію цієї країни "коректною".

"Росія не пішла шляхом створення громадських організацій, фондів на території України з метою впливу на її внутрішню політику", - заявив Янукович.

"Я ставився й ставлюся до Росії й президента Володимира Путіна з великою повагою і вважаю, що Росія була, є й буде стратегічним партнером незалежної України".

"Але ми ніколи й нікому не дозволимо втручатися в наші внутрішні справи. Ми - суверенна незалежна держава", - сказав кандидат.

Відповідаючи на уточнююче запитання журналістів про те, чи відносить Янукович до числа міжнародних посередників голову Держдуми РФ Бориса Гризлова, кандидат відзначив, що представник Росії "чітко заявив, що всі рішення суду й Верховної Ради приймалися з порушенням законів України".

Янукович ще раз підкреслив, що вважає рішення Верховного суду про переголосування другого туру виборів й останні рішення Верховної Ради прийнятими з порушенням Конституції й законів України з метою політичної доцільності.

"Те, що відбувалося, - це пряме порушення прав людини, Конституції й законів України", - заявив кандидат.

На його думку, Верховний суд при розгляді справи "не зробив головного - не провів розслідувань порушення як з боку команди Ющенка, так і з боку моєї команди".

"Всі висновки були зроблені зі слів, і склалося враження, що вони (порушення) були зроблені однією стороною", - підкреслив кандидат.

Він також відзначив, що й у світовій практиці виборчий процес не проходить без порушень.

"А класифікувати порушення як фальсифікацію - це рішення було прийнято не відповідно до діючого законодавства й Конституцією. Це - політичне рішення. Це прецедент", - підкреслив Янукович, слова якого наводить Інтерфакс-Україна.

***

Тим часом Янукович в інтерв’ю The Associated Press звинуватив США у втручанні у внутрішні справи України і у фінансуванні Віктора Ющенка.

Він сказав що "втручання" можна описати як західний тиск з метою виконання волі американців.

"Втручання США у внутрішні справи України є звичним”, - сказав він. "Це проявляється у фінансуванні кампанії Ющенка".

Адміністрація Буша витратила понад 65 мільйонів доларів протягом останніх двох років для допомоги політичним організаціям України. Офіційні особи США сказали, що ці дії не є втручанням у внутрішні справи України, а лише коштами з мільярду доларів, які США витрачають на поширення демократії по всьому світу.

Жодні американські кошти не були витрачені на українські політичні партії, сказав американський чиновник.

„Фінансування є неприйнятним”, - сказав Янукович.

Янукович сказав, що він „відстоює демократичні цінності, які поширює США, а також торгівельні та культурні зв’язки”.

Він також дистанціювався від Кремля, сказавши: „Я ніколи не використовував жодної допомоги від жодних політиків окрім українських”.

"Росія залишається стратегічним партнером України”, сказав Янукович і додав, що політичного союзу "між Януковичем і Росією не існує".

Читайте також:

Янукович вважає, що Ющенко продасть Україну Америці

Буш просить спостерігачів не розслаблятись, а його однопартієць звинувачує його у фінансуванні Ющенка

США витратили на демократію в Україні в 10 разів менше, ніж Росія на Януковича



"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування