Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сівкович перевірятиме, чи не отруїв себе Ющенко сам і чи не є це піаром?

Понеділок, 13 грудня 2004, 11:10
Заяви лікарів австрійської клініки "Рудольфінерхаус" про отруєння діоксинами кандидата в президенти України Віктора Ющенко не можуть бути доказами замаху на його життя, тому що вони не підтверджені документально.

Про це заявив глава тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування обставин отруєння Ющенка Володимир Сівкович.

"З погляду слідчих дій прокуратури, нашої слідчої комісії, я б сказав, що це (заява лікарів) нонсенс", - сказав Сівкович.

Він додав: "Тому що заява й прес-конференція лікарів - це інформація, але вона в жодному разі не може бути доказом. Чому? Тому що доказом є висновок судово-медичної експертизи, або висновок експертних груп щодо різних аналізів крові".

Сівкович підкреслив, що висновки австрійських лікарів "дуже поспішні" і дають ґрунт для обвинувачення "всіх і вся".

"Й якщо ми вважаємо себе демократичною країною, то ми повинні виходити в першу чергу із законодавства, заявляти про щось тільки після процесуальних дій, збору доказової бази. А ми йдемо сьогодні шляхом піару, шляхом роздування й розпалення страстей там, де їх не потрібно розпалювати, де це передчасно", - відзначив депутат.

Крім того, за його словами, ні в Генпрокуратури України, ні в слідчої комісії немає документального підтвердження висновку експертів. "Але я чітко бачив, що до того, як Ющенко приїхав у клініку "Рудольфінерхауз" лікар Микола Корпан у своєму інтерв'ю як прокурор стверджував, що Ющенка хотіли вбити".

На думку депутата, Корпан "допустив величезну кількість тверджень, які незрозуміло на чому ґрунтуються".

Відповідаючи на запитання про те, чим буде займатися найближчим часом слідча парламентська комісія, Сівкович сказав: "Нам потрібна документація".

"Комісія повинна одержати матеріали, які можна передати в судово-медичну експертизу, або документи для проведення аналізу медичних експертних груп. От що повинна робити комісія", - підкреслив депутат.

На переконання Сівковича, у іншому випадку буде "падати тінь на людей, які, можливо, і не мають ніякого відношення до цієї справи". "Я не хочу, щоб постраждали безвинні люди в цьому ажіотажі, який називається передвиборна кампанія", - сказав глава комісії, слова якого наводить Інтерфакс-Україна.

Як Сівкович також заявив в інтерв’ю "Німецькій хвилі", парламентську комісію більше цікавить не назва отрути, а обставини, за яких небезпечна речовина потрапила в організм Ющенка.

Він також заявив, що комісія дасть свою оцінку результатів західної експертизи лише після отримання всіх необхідних матеріалів.

Раніше Сівкович у своїх висновках, посилаючись на обстеження та аналізи, заявляв, що хвороба Ющенка зумовлена вірусною інфекцією, схожою на герпес, тому факт навмисного отруєння не можливо ані підтвердити, ані спростувати.

Цій позиції протистояли окремі члени слідчої комісії, які заблокували її остаточний звіт, вимагаючи дочекатися остаточних результатів експертизи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...