Янукович наскаржився Раді Європи, як всі його ображають

Понеділок, 13 грудня 2004, 15:09
Кандидат на пост президента України Віктор Янукович закликає Раду Європи "об`єктивно та виважено" оцінювати події в Україні.

Про це він заявив під час зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи Тері Девісом у понеділок.

Під час зустрічі була обговорена поточна політична ситуація в Україні, а також позиція європейської спільноти щодо подій в нашій країні, повідомили УНІАН у прес-службі виборчого штабу Януковича.

За даними прес-служби, Янукович загострив увагу співрозмовника на тому, що, на жаль, сьогодні події в Україні значною мірою виходять за межі правового поля держави, і це не повинно залишатися поза увагою світової спільноти і такої поважної організації як Рада Європи.

Зокрема, на переконання Януковича, рішення Верховного суду стосовно результатів другого туру виборів президента було прийняте всупереч українським законам і Конституції.

"Як говорять експерти, це перший випадок у світовій практиці, коли вищий суд держави приймає політичне, а не правове рішення", - зазначив кандидат.

За словами Януковича, Верховний суд прийняв рішення без виконання необхідних процедур та проведення будь-яких слідчих дій, під тиском вулиці, враховуючи позицію лише однієї з сторін.

"Тому я вважаю, що це - правовий нігілізм. Я і 15 мільйонів моїх виборців ніколи не погодимося з порушенням наших прав і застосуванням силових, протиправних дій", - сказав Янукович, зауваживши при цьому: "У той же час, як законослухняні громадяни, ми повинні виконувати рішення суду".

За словами Януковича, на цьому порушення існуючих правових норм не закінчилося. Парламент також прийняв рішення, спрямоване проти переможця другого туру виборів.

"Згідно з чинним законодавством, парламент не мав права висловлювати недовіру урядові та вимагати звільнення з посади прем`єр-міністра", - підкреслив кандидат.

Янукович вважає, що іншими суто політичними кроками парламенту, які знаходяться поза правовим полем, стало внесення змін до складу ЦВК, коли, фактично, були виведені зі складу Центрвиборчкому його представники, та прийняття змін до Закону "Про вибори Президента України", які були запропоновані командою Віктора Ющенка задля реалізації стратегії своєї передвиборчої кампанії.

"Цей закон було також прийнято з порушенням конституційних норм, без будь-якої правової експертизи. Він позбавляє мільйони людей можливості проголосувати в день виборів. І зараз мене змушують йти на вибори за правилами, які встановлені, фактично, протилежною стороною", - зауважив кандидат на пост президента.

За словами Януковича, зараз на його прибічників здійснюється тиск. В окремих регіонах складаються і вивішуються в публічних місцях списки виборців, які проголосували за свого кандидата.

Лунають заклики до їх переслідування. Люди змушені залишати свої оселі і їхати в східні регіони, стверджує Янукович. За його словами, усе це викликає величезну напруженість в українському суспільстві.

Янукович висловив побажання, щоб оцінка цих подій з боку світової спільноти, зокрема такої авторитетної організації як Рада Європи була об`єктивною та виваженою.

"Якщо цього не буде зроблено, то це призведе до дискредитації європейського вибору нашої держави", - наголосив він.

Водночас, кандидат в президенти зазначив: "Я зацікавлений в тому, щоб Україна не змінювала свій курс на європейську інтеграцію".

Янукович наголосив, що на сьогодні бачить головним завданням повернення держави у правове, конституційне поле і очікує від Ради Європи та ЄС чіткої позиції стосовно поточної ситуації в Україні.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...