Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС стривожений, що Ющенка отруїли, і буде працювати з Україною після виборів

Вівторок, 14 грудня 2004, 10:17
Європейський Союз висловив тривогу у зв'язку із заявами австрійських лікарів про те, що опозиційний кандидат на пост президента України Віктор Ющенко був отруєний.

"Я дуже стривожена новинами з віденської лікарні (про отруєння Ющенка), - заявила член Європейської Комісії, відповідальна за зовнішні зв'язки, Беніта Ферреро-Вальднер.

"Якщо буде доведено, що Ющенка навмисно намагалися отруїти, то винні повинні бути передані в руки правосуддя", - сказала вона, передає "Інтерфакс-Україна".

Міністр закордонних справ Нідерландів Бернард Бот, у свою чергу, висловив задоволення тим, що протести в Україні під час кризи після другого туру голосування не вийшли за мирні рамки.

"Ми задоволені останніми подіями, особливо тим фактом, що український народ не виявив ніякого насильства під час протестів, - заявив він на прес-конференції. - Життєво важливо, щоб так тривало й зараз, і після другого туру 26 грудня".

У той же час, Рада ЄС затвердила План дій Україна-ЄС, однак вирішила передати його раді зі співробітництва з Україною після переголосування другого туру виборів президента України, передає "Український вибір" з посиланням на повідомлення прес-служби нідерландського головування в ЄС.

Рада ЄС схвалила плани дій Євросоюзу з 7 країнами (Ізраїль, Йорданія, Молдова, Марокко, Палестинська автономія, Україна), і всі інші вирішила передати радам зі співробітництва із цими країнами, щоб ті зробили рекомендації із практичного виконання планів.

Однак Рада Євросоюзу вирішила не передавати Плану дій Україна-ЄС, а дочекатись результатів виборів президента України.

"Винятком є Україна: важливо, щоб ця країна одержала зараз позитивний сигнал від Ради, тому добре, що Рада погодилася зі змістом плану дій. Однак Рада вирішила почекати результатів нового другого туру президентських виборів, перш ніж цей план може бути переданий раді зі співробітництва", - сказано в повідомленні.

ЄС також закликає українську владу до проведення переголосування другого туру виборів президента відповідно до міжнародних правил. Про це сказано в заяві міністра закордонних справ Нідерландів Бернарда Бота, які головують у ЄС, текст якої мають "Українські Новини".

Бот підкреслює, що Євросоюз задоволений тим, що недавні події в Україні не призвели до насильства. Водночас, він наголошує на важливості того, щоб так і тривало під час і після проведення переголосування другого туру виборів 26 грудня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування