Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США закликають Україну знайти отруювачів Ющенка

Вівторок, 14 грудня 2004, 11:25
США закликають українську владу розслідувати обставини отруєння лідера блоку партій "Наша Україна" Віктора Ющенка.

Про це сказано в повідомленнях прес-секретарів Білого дому й Державного департаменту США, тексти яких мають "Українські Новини".

"Ми підтримуємо повне прозоре розслідування цієї справи, того, як це сталося, хто зробив це, і що було причиною", - сказав прес-аташе Держдепу Річард Баучер.

"Це жахлива новина. Це повідомлення дійсно турбує. І я знаю, що український уряд розслідує цю справу повно, як і треба", - заявив прес-секретар Білого дому Скотт Макклеллан.

Баучер побажав Ющенку швидкого й повного одужання.

Крім того, як Держдепартамент, так і Білий дім відкинули обвинувачення кандидата в президенти Віктора Януковича, зроблені ним в інтерв'ю інформаційному агентству Associated Press, що США фінансують опозицію.

"Ці обвинувачення постійно з'являються. Як на мене, він (Янукович) навіть цифрами розкидається. Але ми ще раз ясно висловимо свою позицію: ми не маємо в кампанії улюбленого кандидата; наш інтерес у тому, щоб перемогла демократія", - сказав прес-аташе Держдепу.

Прес-секретар Білого дому уточнив, що Сполучені Штати фінансують громадські організації, які борються за демократичні вибори.

"Ми дійсно підтримуємо вільні й справедливі вибори, і ми дійсно надаємо фінансову допомогу міжнародним організаціям, щоб допомогти забезпечити вільні і справедливі вибори", - сказав Макклеллан.

Він підкреслив, що допомога США спрямована на освіту виборців і освітні програми для політичних сторін, однак така допомога доступна всім сторонам на рівній основі.

"У наших програмах брали участь як провладні, так і опозиційні політики", - сказав Баучер.

Як повідомлялося, Янукович також звинуватив міжнародних посередників, що брали участь в улагоджуванні конфлікту після виборів президента України, у втручанні у внутрішні справи держави, однак назвав зваженою політику Росії.

Директор австрійської клініки "Rudolfinerhaus" Міхаель Цимпфер 11 грудня заявив про навмисне отруєння Ющенка діоксинами.

Читайте також:

Експертиза підтвердила - Ющенка отруїли. Діоксином

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування