Холбрук прогнозує Україні шлях з наметів до НАТО

Вівторок, 14 грудня 2004, 11:56
Колишній посол США при ООН Ричард Холбрук вважає, що "помаранчева революція" почала шлях України в НАТО.

Про це йдеться в статті Холбрука "З "наметового містечка" до НАТО", опублікованій в "The Washington Post" у вівторок.

"Цілком може здаватися, що від "наметового містечка" у Києві до НАТО дуже далеко, але завдяки ідеалістичним молодим демонстрантам цей похід уже почався. Логіка нинішньої ситуації перетворює колись немислиме у невблаганне", - йдеться в статті Холбрука.

"Світ усе ще знає це місто під його російським ім'ям Кієв, але давайте, починаючи із сьогоднішнього дня й з даної статті, іменувати столицю України її законним ім'ям Київ (Kyiv)", - почав Холбрук свою статтю.

"Це ім'я, що завжди використовують українці, відбиває тут історичні події, що розвиваються. "Завершення нашої революції", "найважливіші дні за тисячу років", "наш остаточний розрив з Москвою" - все це фрази, які тут можна чути неодноразово не тільки від молодих демонстрантів, але також і від політичних лідерів, які беруть участь у цій запеклій боротьбі", - пише Холбрук.

Він відзначає, що "майже немає сумнівів у тому, що Ющенко незабаром стане президентом".

"Будь-яка спроба уряду оголосити переможцем його опонента, прем'єр-міністра Віктора Януковича, привела б до різкого сплеску демонстрацій протесту, національного паралічу і, можливо, громадянської війни. Однак цей катастрофічний результат сьогодні куди менш імовірний, ніж колись побоювалися", - вважає Холбрук.

"Найбільший прихильник Януковича, російський президент Володимир Путін, виявився ізольованим і приниженим. Навіть президент Кучма, який в останні 10 років правив за допомогою практично тотальної влади, сидячи у своїй скромній заміській віллі, за багато кілометрів від свого офісу у центрі Києва, який, як він говорить із роздратуванням, тепер важко використати, побічно визнає неминучість перемоги Ющенка", - пише Холбрук.

"Ніщо з такою очевидністю не символізує те, як швидко витікає влада з рук уряду", - відзначає автор.

"По іронії долі, путінський великоваговий підхід, що настільки нагадує про радянську епоху, швидше за все, буде мати протилежний задуманому ефекту - і прискорить пошуки Україною шляхів вступу до НАТО й у ЄС", - пише Холбрук.

Колишній посол США в ООН також навів слова одного з найближчих радників Ющенка: "Після того, що Путін уже зробив, як може він собі дозволити ризик залишитися між Сходом і Заходом?".

"Українська правда"

Переклад статті можна читати тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування