МЗС упевнений, що Україна заслужила більшого від Європейського Союзу

Вівторок, 14 грудня 2004, 12:46
Україна не задоволена планом дій Україна-ЄС, який було ухвалено Радою міністрів Європейського Союзу, і сподівається на те, що після президентських виборів можна буде говорити про "більш високий рівень" відносин країни з Євросоюзом.

"За нашими оцінками, цей план дій, на жаль, є недостатнім. У ньому відображена позиція ЄС, але в ньому не відображена позиція України, а зокрема, ситуація в Україні", - заявив глава прес-служби МЗС України Маркіян Лубківський на брифінгу у вівторок у Києві.

Він підкреслив, що план дій, який був прийнятий Радою міністрів ЄС, є далеким від очікувань української сторони.

"На нашу думку, план дій має розглядатися новим урядом України після проведення виборів у нашій державі, формування самого уряду. На нашу думку, у цьому плані не врахована динаміка подій, які відбуваються в Україні", - підкреслив Лубківський, відзначивши, що зараз в Україні відбуваються "історичні процеси з погляду трансформування громадянської позиції українців".

За словами Лубківського, план дій відображає "той максимум, якому можна було досягти в переговорах з ЄС на деякому етапі, на етапі до виборів".

"Ми повинні після проведення цих виборів, а ми очікуємо, що вони будуть траспарентними, прозорими і демократичними, повинні говорити про більш високий рівень наших відносин з ЄС і більш широке співробітництво з ЄС", - вважає він.

На думку української сторони, наступним "логічним кроком відносин з ЄС" стала б розробка в рамках ЄС "довгострокової стратегії відносин України, яка б визначала для України чітку євроінтеграційну перспективу й не обмежовувала б перспективи поглиблення відносин рамками плану дій, який не охоплює цілий спектр, і не відображає присутній потенціал двосторонніх відносин".

План дій також не відображає інтересів і динаміки сучасного розвитку України.

Лубківський підкреслив, що українська сторона у зв'язку із цим "розраховує на прискорення рішення ряду проблемних питань, пов'язаних з Україною, які протягом довгого періоду перебували на розгляді ЄС.

Зокрема, надання Україні статусу країни з ринковою економікою, невідкладний початок переговорів про спрощення візового режиму, а також позитивне рішення щодо надання соціальних преференцій у рамках загальної системи преференцій ЄС, підписання ряду угод у політичній, економічній, енергетичній сферах, у сфері безпеки й інших сфер.

Як повідомлялося, 9 грудня в Брюсселі оголошено про намічений план дій щодо 7 країн-партнерів, серед яких - Україна й Ізраїль. План не передбачає перспективи їхнього приєднання до ЄС, у ньому викладені пріоритетні напрямки співробітництва Євросоюзу з ними на основі політики сусідства.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте також:

ЄС включив Україну в "кільце друзів" і простягнув руку

Путін згодний бачити Україну в ЄС, тільки б не в НАТО

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування