Громадяни вважають, що Кучма залишає посаду президента з ганьбою. Вони проти федералізації України

Вівторок, 14 грудня 2004, 14:20
Майже половина українців вважають, що президент Леонід Кучма завершує своє перебування на посаді з ганьбою.

Такими є результати соціологічного опитування, проведеного з 6 до 9 грудня 2004 року соціологічною службою Центру Разумкова.

На запитання "Як Леонід Кучма завершує своє перебування на посаді президента України?" 44,9% опитаних відповіли "З ганьбою". Ще 35,5% опитаних обрали варіант "Як невиразний політик".

Тільки 8,0% опитаних вважають, що Кучма залишає посаду, "зберігши авторитет і повагу в суспільстві". Ще 4,6% опитаних не згодні з жодною із наведених оцінок, а 7,0% громадян не змогли відповісти на це питання.

При цьому 75,9% опитаних вважають, що протягом останніх місяців дії президента були спрямовані "на захист власних інтересів та інтересів свого політичного оточення", і тільки 11,5% думають, що Кучма діяв "на захист національних інтересів". Ще 12,6% опитаних не змогли відповісти.

На запитання "Чи підтримуєте ви діяльність таких політиків?" із наведеного переліку, 38,3% опитаних заявили про повну підтримку Віктора Ющенка, ще 16,3% підтримують його окремі дії. Віктора Януковича повністю підтримують 26,9% опитаних, 19,5% - підтримують окремі дії.

Натомість не підтримують лідера "Нашої України" 41,8% опитаних, а прем'єр-міністра – 49,1%. Ще вищий рівень повної непідтримки мають лише Юлія Тимошенко, Петро Симоненко та Леонід Кучма – відповідно, 55,5%, 58,2% та 69,4% опитаних.

В той же час, Тимошенко повністю підтримують 19,8% опитаних, підтримують окремі дії 18,6%. У Симоненка ці показники становлять, відповідно, 8,5% та 23,7%, у Кучми - 4,6% та 21,6%.

Постанову Верховного Суду про скасування результатів другого туру виборів президента підтримують 61,9% опитаних, не підтримують – 31,3%, ще 6,8% не змогли відповісти.

При цьому 21,6% опитаних вважають, що під час повторного голосування 26 грудня "фальсифікації не буде", 46,2% передбачають, що "будуть спроби фальсифікації, але на результати виборів вони істотно не вплинуть". 14,5% опитаних очікують, що "відбудеться великомасштабна фальсифікація, яка істотно вплине на результати виборів", 17,5% не змогли відповісти і ще 0,2% відмовилися відповідати взагалі. У вибірці по регіонах зберігається схожа пропорція варіантів відповідей.

47,5% опитаних вважають, що більші шанси бути обраним президентом має Ющенко, 27,4% - Янукович. Ще 17% опитаних оцінюють шанси обох кандидатів як однакові, 8,1% не змогли відповісти.

А якби найближчим часом відбулися вибори до Верховної Ради, то за партію "Наша Україна" проголосували б 28,8% опитаних, за Партію регіонів – 14,5%, за Комуністичну партію – 6,0%, Соціалістичну партію – 4,5%.

Всі інші партійні "бренди" набрали менше 3% - при цьому СДПУ(о) – 1,9%, ПППУ – 1,8%, СДПУ(о) – 1,9%, ПППУ – 1,8%, НДП – 1,3%, "Батьківщина" та ПСПУ – по 1,0%, "Трудова Україна" – 0,9%, НРУ – 0,6%, УНП – 0,4%, НАПУ – 0,2%.

Не знаходить підтримки в населення ідея федералізації України чи будь-які сепаратистські наміри. Так, ідею федеративного устрою України підтримують лише 16,7% опитаних, не підтримують – 68,9%, не змогли відповісти -14,4%. Ще більше неприйняття викликають ідея створення Південно-східної автономної республіки у складі України, так само як ідеї відокремлення південно-східних областей від України і приєднання їх до Росії або створення на їх основі незалежної держави.

Важливо, що сепаратистські наміри щодо відокремлення від України викликають несприйняття у більшості населення в усіх без винятку регіонах України.

Не знаходить підтримки більшості населення в усіх регіонах й ідея федералізації України. Єдиний виняток становить Донецька область, де ідею федеративного устрою нашої держави підтримують 58,7% опитаних, а ідею створення Південно-східної автономної республіки у складі України підтримують 55,3% опитаних. Щоправда, як зауважив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко, похибка вибірки респондентів для окремо взятої Донецької області збільшується, і становить 7-8%, що, в свою чергу, не дозволяє точно говорити про настрої у цій області.

Дослідження проведене у 118 населених пунктах в усіх регіонах України. Опитано 2023 респондети віком від 18 років. Теоретична похибка не перевищує 2,3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...