Медведчука переслідуваватиме привид, а Янукович при Ющенку буде провідником російського впливу

Середа, 15 грудня 2004, 09:23
Віктор Медведчук залишається на боці Віктора Януковича, тому що той буде головною опозицією Ющенку і важливим важелем впливу Росії на Україну.

Про це пише в середу британська газета "Financial Times", пише Бі-Бі-Сі.

"П'ятдесятилітній Медведчук – прихильник твердого курсу, голова президентської адміністрації та один із найбагатших бізнесменів в Україні перед голосуванням 26-го грудня залишається із Віктором Януковичем," пише "Financial Times".

І це в той час, коли багато політичних і бізнесових груп, які колись трималися табору прем'єра Януковича, напередодні третього голосування переходять у стан його суперника Віктора Ющенка.

"Пан Медведчук знає, що Віктор Ющенко, найімовірніше за все, виграє. Однак, він позиціонує себе поближче до Януковича через те, що прем'єр-міністр може стати головним опозиційним лідером в часи адміністрації Ющенка. Окрім того, панове Медведчук і Янукович наближені до Кремля і в майбутньому можуть стати важливим каналом, через який Росія впливатиме на Україну".

Пан Медведчук, який досі був відданим союзником президента, відіграв велику роль у спробах Леоніда Кучми залишити за собою політичний вплив після складення президентських повноважень. Він також переконав пана Кучму, що найкращий спосіб залишитися наближеним до влади - це підтримати Віктора Януковича.

Однак, як пише "Financial Times", "після другого туру виборів прихильності різко змінилися. Янукович відірвався від Кучми і почав подавати себе неприховано проросійським лідером промислового сходу. На відміну від Медведчука, більша частина президентської адміністрації перекинулася на бік Віктора Ющенка".

Газета цитує заступника пана Медведчука Василя Базіва: "Я вважаю, що Україна вже має президента. Це - Віктор Ющенко. 50 відсотків службовців уже говорять про це вголос, і 80-90 відсотків уже в це вірять".

Як прогнозує газета, пан Медведчук не може сподіватися на те, що він залишиться в адміністрації після виборів. У понеділок два президентські речники повідомили, що він уже запропонував свою відставку, але її не прийняли.

Втім, як би не розвивалися події, газета прогнозує, що Медведчук "залишатиметься впливовою фігурою як співголова однієї із найзаможніших фінансових груп разом зі своїм давнім партнером Григорієм Суркісом".

"Ті двоє контролюють "Динамо-Київ", два марганцеві заводи, завод з переробки лісу, дев'ять регіональних енергорозподільчих компаній і компанію, що прокладає газпроводи. Їхня соціал-демократична партія має 33 місця в парламенті. І хоча до виборів тих місць було сорок, вона і далі залишається впливовою силою у законотворчому процесі".

Тим не менше, не виключає газета, попри всю цю силу, пана Медведчука буде переслідувати привидом його нинішня головна роль в адміністрації Кучми. Генеральний прокурор Святослав Піскун уже розслідує звинувачення у фальсифікаціях виборів, у яких, як вважає Віктор Ющенко, Віктор Медведчук відіграв провідну роль.

"І це ще не все - пан Піскун також поновив розслідування справи отруєння пана Ющенка, як з'ясувалося у вихідні , діоксином. Розслідування зосередиться на пізній зустрічі лідера опозиції на дачі у примісті Києва із заступником голови розвідки СБУ і депутатом від СДПУ(о). Промовляючи в парламенті, пан Ющенко поклав відповідальність за отруєння на владу".

Газета привертає також увагу до раптової смерті Юрія Ляха, голови Кредитбанку України, який заснували панове Медведчук і Суркіс. Київська прокуратура розслідує обставини смерті пана Ляха, якого знайшли в його кабінеті з проколотим горлом.

"Financial Times" цитує колишнього партнера Медведчука Костянтина Григоришина, який сказав, що готує подання пакету документів до суду задля того, щоби вирвати у Медведчука і Суркіса контроль над "Динамо-Київ" та має інші інтереси. Пан Григоришин сказав, що буде оскаржувати в суді те, що його незаконно позбавили майна та активів.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування