Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СДПУ(о) і "донецькі" пожертвували своїм часом, щоб комуністи звинуватили США у фінансуванні Ющенка

Середа, 15 грудня 2004, 11:05
Голова комісії з розслідування діяльності організацій-грантоотримувачів комуніст Валерій Мішура звинуватив Захід у фінансуванні опозиційних структур.

У середу в парламенті Мішура виступив з 15-хвилинною промовою – хоча комісія не затверджувала його звіт, бо протягом року жодного разу не провела засідання.

Час для виступу Мішурі надали п’ять фракцій, серед яких СДПУ(о), "Трудова Україна", "Регіони України", "Демініціативи" та КПУ.

Мішура заявив, що в Україні існує система грантів, "направлена на просування західних суспільних політичних цінностей, відкритого впливу на процеси, підтримку певних сил, які стали лобістами західних цінностей".

За його словами, найактивніше діють американські структури – при цьому він перерахував низку організацій – Міжнародний республіканський інститут, Національний демократичний інститут, фонди "Євразія", Мотта, IREX і "Відродження".

Мішура сказав, на що вони могли витрачати кошти: на "підтримку так званих незалежних ЗМІ, роботу з молодіжними партіями, тренінги щодо підготовки спостерігачів і членів комісій на виборах, дискредитацію українських посадових осіб у світі".

За словами Мішури, Незалежна медіа-профспілка і організація "Хартія-4" отримали кошти на друкування "газетного додатку, який фактично підтримував Ющенка".

"Національний демократичний інститут перебуває у постійному контакті зі структурами Ющенка, рекомендує будувати кампанію на більш агресивному грунті", - сказав Мішура.

Він розповів, що робота західних фондів із органами місцевого самоврядування "на практиці призводить до послаблення керованості з центру". Саме тому, за словами Мішури, "хвиля сепаратизму почалася із західної України".

Далі він повідомив, що Захід на гранти "розвиває підконтрольні ЗМІ, а зібрані матеріали реалізовує через опозицію для апелювання до міжнародних структур".

"Кабельні мережі Києва монополізовані "Воля-кабель", якою володіє громадянин США. У цій кабельній мережі розпочато трансляцію програм холдингу НБМ, до якого входить "5 канал", власником якого є "нашоукраїнець" Порошенко", - сказав Мішура.

Договорився Мішура до того, що неурядові організації – "це доказ присутності іноземних організацій, осіб і коштів в українській політиці".

Мішура сказав, що спікер Литвин має надіслати запит до Конгресу США, щоб ті надали документи, які б свідчили про фінансування кампанії Ющенка з-за кордону.

Він також сказав, що Кабінет Міністрів має розробити закон про діяльність громадських організацій, які фінансуються з-за кордону.

Натомість член комісії Володимир Яворівський заявив після виступу Мішури, що того ніхто не уповноважував виступати: "Від якого імені він виступав – я не знаю". Як відомо, півроку тому Мішура уже виступав зі звітом у парламенті, при цьому він теж не розглядався на комісії.

Яворівський також нагадав, що сам Мішура в 1997 році проводив семінар в Івано-Франківську. "Так хто за нього платив – Держдеп чи ЦРУ?", - запитав Яворівський.

Після цього виступив лідер Компартії Петро Симоненко, який став наполягати на створенні слідчої комісії парламенту "щодо фінансування США виборчої кампанії одного з кандидатів у президенти".

Натомість представник СПУ Карнаух попросив комуністів "не відволікати увагу людей", а "подивитися, як втручаються у вибори Путін і Чорномирдін".

Дискусія щодо цього питання закінчилася нічим.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування