Компартія, СДПУ(о) і фракція Януковича готуються об’єднатись в опозицію?

Середа, 15 грудня 2004, 13:47
Депутат Микола Томенко вважає, що останні події в парламенті свідчать про процес створення у Верховній Раді нової опозиції, до якої увійдуть фракції "Регіони України", КПУ та СДПУ(о).

В інтерв`ю журналістам він зауважив, що зараз ціла група фракцій готується до опозиційної діяльності.

"У парламенті вже говорять про те, що у ВР існує об'єднана фракція "Комуністична партія регіонів України об`єднана" і, очевидно, спільну позицію трьох фракцій ми в подальшому будемо бачити ще частіше", - підкреслив Томенко.

Він сказав, що позитивно буде ставитися до цього процесу, коли різні за ідеологією партії працюють разом, але лише у разі, якщо вони готові до цивілізованої парламентської опозиції.

Як відомо, останніми тижнями фракції "Регіони України", КПУ та в переважній більшості СДПУ(о) голосують синхронно по всім питанням.

Коментуючи масовий вихід депутатів з колишніх провладних фракцій, Томенко підкреслив, що в цих фракціях, переважно, бізнесмени, а для бізнесменів основним стержнем є влада, навколо якої вони об`єднуються.

"Для мене це черговий аргумент, щоб бізнес займався бізнесом, а в політику приходили люди, які, незалежно від того, хто приходить до влади, працювали системно, відстоювали свої позиції", - сказав Томенко.

У той же час, лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук вважає, що ще не можна говорити про те, якою буде опозиція, оскільки, на його думку, масові виходи з фракцій ще не завершилися.

"Можна говорити про комуністів – вони тримаються, частина соціал-демократів, які тримаються, а говорити про всіх - вони ще можуть перейти до іншого табору", - сказав Кравчук.

Водночас він зазначив, що опозиція окреслюється, і вона обов`язково буде створена, "але остаточно це буде після Нового року".

Коментуючи масовий вихід депутатів з колишніх провладних фракцій, Кравчук зауважив, що відбувається те, що мало відбуватися, "тут закономірність не в політичній ситуації, а в людях".

"Той, хто прийшов випадково, хто прийшов не на усвідомленні своєї причетності до партії, для кого Україна і депутатська лава – це лише спосіб заробляти гроші", той буде переходити й далі з фракції у фракцію.

"Адже всі мігрують, я знаю, за гроші, як правило. Мене дивує, як тільки пішов (депутат) з фракції, я знаю, скільки дали грошей, він тут же виступає з трибуни, закликає до єдності, до підтримки України", - сказав Кравчук.

В цьому сенсі Кравчук вважає невипадковими розмови про доцільність введення в Україні імперативного мандату, який забороняє перехід депутата з фракції у фракцію.

"Коли людину не можна утримати совістю, відповідальністю, культурою, тоді необхідно утримувати її ланцюгами або мотузками, або прибити її до підлоги, інакше нічого не буде", - сказав він.

Кравчук прогнозує, що процес переходу депутатів продовжиться й надалі.

"Завершаться вибори, і зараз ті, хто помилився у виборі, – вони ще на дорозі – одні вже прийшли до пункту, інші вилизують дорогу, щоб легше було йти, і, може, самому щось перепаде. А коли все завершиться, буде у нас три центри: президент, голова ВР, прем`єр", - сказав лідер фракції СДПУ(о).

УНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування