Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Януковича немає жодних шансів, бо він ділив Україну на Схід і Захід

Середа, 15 грудня 2004, 15:46
Шеф-редактор українського наукового журналу "Політична думка" Володимир Полохало вважає, що кандидат Віктор Янукович не має жодного шансу перемогти на президентських виборах.

Таку думку він висловив в середу на прес-конференції в Уніан.

Полохало впевнений, що Янукович, "як представник Донецької фінансово-політичної групи не має жодного шансу на перемогу, оскільки в Україні більшість регіонів не сприймає донецьку політичну культуру. І корекція в діяльності виборчого штабу Януковича вже не в змозі нічого змінити".

Як вважає Полохало, причина поразки Януковича полягає в тому, що "саме центральні регіони не сприйняли донецьку субкультуру, не сприйняли амбіції і домагання фінансово-політичного угруповання".

На думку Полохала, стратегія штабу Януковича мала серйозну хибу, тому що розрахована на розподіл Схід – Захід, а виявилось, що "Україна - це не Схід і Захід, а Україна це, насамперед, Київська, Вінницька, Житомирська, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька області – 8-9 регіонів, які стали центром формування тих політичних орієнтацій, що визначали хід голосування".

Політолог вважає, що розмови про сепаратизм закінчаться, як тільки послабиться олігархічна складова Донецького регіону. "Основа сепаратизму – донецьке фінансово-політичне угруповання, його економічні інтереси і боротьба за владу", - сказав Полохало.

Як він вважає, "сьогодні Донецьк явно хоче бути другою столицею, але другою столицею не з точки зору її ваги в економічному і політичному сенсі, а з точки зору формування певного анклаву в межах фінансово-політичного угруповання".

Полохало називає малоймовірним сценарій зриву виборів, але, за його словами, цей сценарій "може бути останнім аргументом в боротьбі проти всієї України".

Полохало також вважає, що якщо антиолігархічна складова "помаранчевої революції" не буде реалізована, в Україні буде збережено основу для конфліктів.

Як він сказав, "якщо антиолігархічна спрямованість "помаранчевої революції" не буде реалізована, ми будемо мати ті тенденції сепаратизму, які сьогодні є, і це найбільша проблема".

На думку Полохала, в Україні були шанси позбавити сепаратизм його економічної основи, тобто клановості, але "ці шанси сьогодні ми з вами втратили".

Полохало також стверджує, що "олігархічна складова залишається у політичному процесі" України. Саме так він розуміє "факт пакетного голосування 8 грудня" (голосування у парламенті в пакеті змін до Конституції України і змін до закону про вибори президента).

За словами політолога, днем переголосування другого туру президентських виборів 26 грудня "політичний цикл не завершується, а лише розпочинається". Полохало уточнив, що "йдеться про спробу політичного реваншу з боку тих, хто претендує на поняття центру".

"Парламентські вибори 2006 року – ось буде справжня критична точка саме нового політичного процесу, яка завершить певний політичний цикл", - сказав він.

До цього ж часу Полохало прогнозує ряд альтернативних варіантів розвитку, у тому числі антидемократичні, але, на його думку, все ж таки переважає альтернатива демократична.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування