ПАРЄ жадає розправи над фальсифікаторами

Середа, 15 грудня 2004, 18:26
Відповідальні за фальсифікацію президентських виборів в Україні мають бути притягнуті до відповідальності "невідкладно", відповідно до законодавства про кримінальніта адміністративні правопорушення.

Про це йдеться в заяві моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), ухваленому на засіданні в Парижі у середу.

На думку учасників засідання, обидва раунди президентських виборів в Україні "були заплямовані систематичною фальсифікацією, масовими маніпуляціями й зловживанням владою держслужбовцями".

"Фальсифікація скомпрометувала офіційні результати до такого рівня, що їх не можна приймати як вільне волевиявлення українського народу", - підкреслюється в документі.

"Комітет висловлює співчуття з приводу неспроможності української влади поважати заклики провести виборчий процес в абсолютній неупередженості, і ставитися з повагою до стандартів Ради Європи", - сказано в заяві.

Крім того, Комітет вражений мирними масовими протестами українських громадян, які продемонстрували свою прихильність демократичним цінностям і намірам мати кращий уряд.

У заяві підкреслюється, що в ПАРЄ привітають рішення Верховного Суду України про визнання недійсними результатів другого туру виборів і про переголосування другого туру президентських виборів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Історичне рішення Верховного Суду, що базується на українській Конституції і Європейській конвенції прав людини, очистило шлях для мирного вирішення політичної кризи й відновлення верховенства права в країні, а також поваги до судової системи", - сказано в документі.

Комітет також із задоволенням відзначає, що деякі загальнонаціональні телеканали вирішили відмовитися від практики упередженого висвітлення подій, від подальшого слідування "темникам" і заявили про своє бажання бути неупередженими під час виборчої кампанії.

Вітаючи "припинення політичного протистояння шляхом схвалення компромісного "пакету" політичної реформи" 8 грудня, Комітет, однак "розчарований тим, що конституційні зміни були включені до політичних торгів і служили не меті зваженого перегляду системи урядування, а стали інструментом досягнення домолвенності між політичними силами".

Комітет висловлює співчуття з приводу того, що попередньою резолюцією ПАРЄ знехтували.

Комітет стурбований тим, що схвалені зміни до Конституції включають положення, які раніше критикувалися Венеціанською Комісією і, особливо, щодо імперативного мандата народних депутатів і розширення повноважень прокуратури, відроджуючи тим самим прокуратуру "радянського зразку", що суперечить принципам демократії і верховенства права.

В заяві висловлюється стурбованість, що нові зміни до Конституції були схвалені без узгодження з Конституційним судом.

"Положення зміненої Конституції України, які не відповідають європейським стандартам, зокрема, які розширюють повноваження прокуратури і імперативний мандат депутатів, повинні бути приведені у відповідність із обов’язками та зобов'язаннями України перед Радою Європи", - відзначає Комітет.

Повторне голосування дає українській владі ще один шанс довести, що вона здатна провести демократичні вибори у відповідності із зобов'язаннями країни перед Радою Європи.

Таким чином, Комітет закликає українську владу забезпечити повну прихильність принципам вільних і чесних виборів напередодні та в день переголосування другого туру 26 грудня, для того, щоб встановити волю українського народу.

Комітет також висловлює глибоку стривоженість висновками австрійських лікарів, які підтверджують, що кандидат у президенти Віктор Ющенко був отруєний діоксином, "із чіткою підозрою про причетність третьої сили".

Ці заяви мають бути ретельно досліджені українськими правоохоронними органами, і винні мають бути притягнуті до відповідальності.

Комітет, схвалюючи допомогу, надану Радою Європи на даний момент у підготовці до виборів 26 грудня, закликає до більш широкої участі у майбутньому в зусиллях, спрямованих на допомогу для досягнення стандартів організації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...