Литвин не зрозумів, чому в Януковича на полювання виділено більше, ніж на безпритульних

Середа, 15 грудня 2004, 18:48
Для основних учасників політичного процесу сьогодні не вигідне прийняття державного бюджету, оскільки не відомо, який необхідний бюджет й якими будуть позиції після президентських виборів.

Таку думку спікер Володимир Литвин висловив в середу на засіданні економічного блоку уряду й керівників фракцій і комітетів парламенту.

На засіданні було ухвалене рішення про перенесення розгляду проекту держбюджету на 2005 рік на вівторок 21 грудня.

Литвин підкреслив, що за прийняття бюджету відповідальність буде нести парламент, "а не більшість, що ситуативно може скластися". "Від того, який бюджет прийме Верховна Рада, будуть закладені перспективи на 2006 рік", - сказав він.

Спікер відзначив, що це найбільший бюджет за всю історію незалежної України. У той же час, сказав Литвин, його не можна назвати найкращим. "Бюджет зберігає недоліки, які ми мали всі ці роки", - підкреслив він.

"Він не відповідає не тільки тим завданням, які має виконувати державу, але й реальним можливостям економіки", - додав спікер.

Говорячи про проект держбюджету, поданий урядом, Литвин відзначив, що в його дохідній частині не зазначено точний обсяг пільг, які планується виплачувати з держбюджету.

Крім того, сказав він, нещодавно в суспільстві виникла дискусія на тему, хто кого годує. Спікер підкреслив, що якщо уважно подивитися, то необхідно вирішити проблему справедливого перерозподілу податкового навантаження між регіонами.

"У нас складається така ситуація, коли багаті регіони уникають через пільги оподатковування, а бідні- несуть найбільше навантаження", - сказав Литвин.

"Думаю, що сама постановка питання, хто кого годує, лежить у політичній площині, ніж у реальних можливостях", - додав він.

За словами спікера, ще одним резервом, що не використовується при формуванні держбюджету, є корпоративні права власності держави.

Більше однієї третини власності держави - підприємства-банкрути. Литвин підкреслив необхідність знати точний список казенних підприємств і рівень їхніх доходів.

Він виступає за те, що в Україні "був розумний бюджетний дефіцит". Зараз країни Європи змагаються за дефіцитний бюджет.

"Ми по суті справи хочемо створити профіцит у бюджеті, але при цьому ми повинні розуміти, хто найбільше постраждає", - сказав спікер, відзначивши, що за нинішніх умов профіцитний бюджет - "це неприродне й шкідливе явище".

Литвин також висловився за необхідність передбачити в бюджеті додаткові кошти для збільшення доходів малозабезпечених верств населення, що дозволить зменшити соціальну напругу в суспільстві.

Як можна говорити про соціальну спрямованість бюджету, сказав спікер, якщо на 2005 рік заплановані витрати на утримання мисливських угідь в 2,6 рази більше, ніж витрати на запобігання дитячої безпритульності.

"Як нам у сесійний зал іти з такою постановкою питання", - запитав Литвин.

Він підкреслив, що на сьогодні є резерви й можливості доопрацювати бюджет, винести його на розгляд і затвердити, однак при цьому необхідно виходити з державних інтересів.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування