Міжнародні фонди назвали комуністів "спекулянтами"

Четвер, 16 грудня 2004, 10:02
Громадські організації та фонди, які фінансуються за рахунок грантів іноземних держав, відкидають звинувачення провладних сил та комуністів щодо сприяння кандидату Віктору Ющенку та втручання в політичні процеси країни.

Виконавчий директор Міжнародного фонду "Відродження" Євген Бистрицький в інтерв'ю "Німецькій хвилі" заявив, що неурядові структури лише відстежують дотримання принципів демократії в умовах виборчої кампанії.

На його думку, позиція провладних фракцій та комуністів радше зумовлена спробами взяти певний реванш за рахунок звинувачень, що всі останні події інспіровані ззовні та з допомогою західних країн.

За словами Бистрицького, неурядові структури упродовж виборчої кампанії створювали умови для чесних та прозорих виборів – проводили моніторинг українських мас-медіа та фіксували численні порушення виборчого законодавства.

Бистрицький каже, що в усіх демократичних країнах здійснюється громадський контроль діяльності влади, який ніхто не ототожнює з втручанням у внутрішні справи країни.

У свою чергу, керівник представництва в Україні іншої міжнародної структури – німецького Фонду імені Конрада Аденауера – Ральф Ваксмут каже, що здивований, що "давній звіт Мішури раптом знову вийняли з шухляди".

"На нашу думку, цей звіт аж ніяк не можна брати за основу для оцінки. Оскільки, як нам відомо, комісія в цьому році жодного разу не засідала, і ні разу не було представлено офіційного висновку. Те, що сьогодні оприлюднено, є радше власною думкою одного депутата, яку він ніяким чином не коментує. А про фінансування передвиборчої кампанії з боку Фонду імені Конрада Аденауера взагалі не може бути й мови".

Тим часом, керівник представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні Гельмут Курт зауважує: це майже типово, що перед такими подіями, як президентські чи парламентські вибори, починаються закиди на адресу окремих організацій, що вони, мовляв, підтримують лише одну з політичних сторін.

"Я вважаю це формулювання загострим і таким, що не відповідає дійсності. І це знає кожен, кому відомий Фонд імені Фрідріха Еберта, який працює в понад 130 державах. З жодним із закидів, які робляться на адресу Фонду, я не можу погодитися".

Гельмут Курт додає, що розцінює такі закиди як "чистої води спекуляції" та однобічний підхід до розуміння діяльності міжнародних структур в країні.

Читайте також:

СДПУ(о) і "донецькі" пожертвували своїм часом, щоб комуністи звинуватили США у фінансуванні Ющенка

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News