ЕКС-КАНЦЛЕР ФРН КОЛЬ ПРОТИ ВСТУПУ УКРАЇНИ В ЄС

Четвер, 16 грудня 2004, 10:24
Колишній канцлер ФРН відкидає можливість вступу України до Євросоюзу.

Про це він сказав в інтерв’ю "Франкфуртер Альґемайне Цайтунг", повідомляє "Німецька хвиля".

Те, що нині обговорюється щодо Туреччини, заявив колишній канцлер, стане завтра або післязавтра на порядок денний у зв'язку з іншими країнами, Україною, до прикладу.

"Але я переконаний, що після прийому Болгарії та Румунії і тієї чи іншої балканської країни, Європейський союз досягне свого максимального розміру. Більшого політична спільнота просто не витримає. Адже політична спілка має на меті співпрацю в галузі зовнішньої політики, політики безпеки та оборони", - сказав Коль.

"Нинішні дебати про Європу перекошені із зрозумілих причин у бік економіки, робочих місць і кон'юнктури", - додав він.

"Франкфуртер Альґемайне Цайтунг" запитала Гельмута Коля, чому, зважаючи на події в Києві, Україна все ж не може належати до ЄС.

"Бо ми повинні розглядати Україну в стратегічному контексті, до якого перш за все належить сусідство з Росією. Це робить прийом України до ЄС у найближчій перспективі невірогідним", - пояснив Коль.

"Я в усякому разі не радив би цього робити. Мені довелося зблизька спостерігати за вступом прибалтійських країн до НАТО", - зазначив він.

"Бо як у будь-якій сусідній з Росією країні йдеться не лише про вступ до Євросоюзу, але й до НАТО. Навіть якщо НАТО буде реформовано, вона залишиться з точки зору Москви західним військовим альянсом. Мені видається, що нам не варто обтяжувати себе непотрібними міркуваннями про прийом України", - заявив Коль.

Інше німецьке видання "Файненшл Таймс Дойчланд" висловлює глибокий скепсис з приводу самої прецедури вступу України до ЄС.

"Європі перехопило подих. У травні до Євросоюзу було прийнято десять нових членів. З болгарами і румунами переговори завершено. Вони стануть членами ЄС 2007 року. З січня розпочинаються переговори з Хорватією. Новітнє відкриття: Україна. Раптом Київ став демократичним і тому логічно, що його вступ до ЄС не можна виключати", - пише видання.

"І, звичайно ж, - Туреччина. З особливою самовпевненістю заявлене Туреччиною право на вступ розкололо Європу – і змусило її перейти до оборони. Інколи здається, що Європа просто зобов'язана нагородити Туреччину за її довге очікування. Що забувають: членство в Європейському союзі – це не премія за демократію і права людини. Адже що потім?", - питає видання.

"З цього запитання починаються проблеми. Вже кілька років складається враження, що за Європейський союз хтось вирішує. Його політична програма біжить навздогін бажанню кандидатів стати повноправними членами спільноти. Політику ЄС визначає не воля його членів, а воля тих, хто поза ним. Усі, хто не належить до ЄС, вважають себе паріями, приниженими, країнами другого класу – і відтак вимагають вступу", - зазначає видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування