Лазаренко хоче "посадити" Потебенька. І погрожує розшифровками

П'ятниця, 17 грудня 2004, 11:44
Павло Лазаренко звинувачує колишнього генпрокурора Михайла Потебенька у фабрикації кримінальної справи проти нього.

Про це йдеться у відкритому листі Лазаренка, переданому "Українській правді".

"На Вашій совісті сотні понівечених доль, покалічених душ, яким Ви відібрали здоров’я, довели до передчасної смерті", - пише Лазаренко.

"Ви усім нам обіцяли, що прокуратура у своїй діяльності керуватиметься виключно Законом, а не вказівками з Банкової?! Але й місяця не минуло з того дня, а ви вже активно взялися за фабрикування кримінальних справ проти мене й геть усіх, хто наважувався відкрито виступити проти Леоніда Кучми та його оточення", - пише Лазаренко.

За словами Лазаренка, він має розшифровки таємних розмов Потебенька з Кучмою у квітні 2000 року, де тодішній генпрокурор пропонував президентові звинуватити Лазаренка у замовних вбивствах, аби потім можна було домогтися його екстрадиції з США.

"Саме ви сфабрикували проти мене звинувачення у вбивстві Гетьмана і Щербаня, хоча Вам і тоді, і тепер достеменно було відомо, що я не маю найменшого відношення до цих злочинів", - пише Лазаренко.

"Підозрюю, вам давно відомі імена справжніх замовників та вбивць не тільки Вадима Гетьмана та Євгена Щербаня, а В’ячеслава Чорновола, Анатолія Єрмака, Олександра Ємця, Валерія Малєва, Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова", - продовжує він.

"А хіба не є доказом вашої злочинної діяльності те, що заради порушення кримінальної справи проти Павла Лазаренка ви безпідставно кинули у тюрми 27 чоловік?" – запитує Лазаренко. За словами колишнього прем'єр-міністра, покази проти нього "вибивали, застосовуючи при цьому тортури", але й такими методами нічого не досягли.

Лазаренко звинувачує Потебенька у навмисному приховуванні від американського правосуддя важливих фінансових документів, "які засвідчують цілком законну бізнесову діяльність" його ділових партнерів, а також у смерті незаконно переслідуваного депутата Миколи Агафонова.

"Нині я зібрав покази і свідчення багатьох людей, яких притягували у різній якості під час розслідування порушеної проти мене кримінальної справи. Це сотні фактів знущань і тортур, що їх з вашої волі довелося людям витерпіти у слідчих ізоляторах і тюрмах. Все це невдовзі буде передано до суду, й вам разом з Обіходом (колишній заступник генпрокурора Потебенька) доведеться відповідати перед Законом", - наголошує Лазаренко.

Він підкреслює, що ніколи не змириться "з тим, аби особа, котра незаконно переслідувала українських громадян і покривала найбільших злочинців на чолі з Кучмою, нині претендувала на пост генерального прокурора".

Як повідомлялося, 15 грудня 2004 року в інтерв’ю газеті "Сегодня" Потебенько підтвердив, що подав заяву президенту щодо готовності обійняти посаду ген прокурора, а також, зокрема, висловив впевненість у винуватості Лазаренка перед законом.

"Українська правда"

Читайте також:

Потебенько вважає, що рокіровка Васильєва й Піскуна була задумана Кучмою ще рік тому

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News