Чесні вибори відкриють Україні дорогу до НАТО і ЄС

П'ятниця, 17 грудня 2004, 12:36
Проведення демократичних виборів президента України, запланованих на 26 грудня, відкриють дорогу державі до подальшого співробітництва з Європейським Союзом.

Про це заявив у п'ятницю на прес-конференції в Брюсселі голова Єврокомісії Хосе Мануель Баррозу, передає ЛІГА.

"Голосування, відповідно до міжнародних стандартів, може відкрити цілий потенціал плану дій, який ми погодили з Україною: як політичне співробітництво, так й економічна інтеграція держави з ЄС", - сказав він перед початком дводенного саміту Євросоюзу.

Голова Єврокомісії також підкреслив, що ЄС готовий співпрацювати з Україною. "Ми завжди підкреслювали готовність до співробітництва із цим важливим партнером", - сказав він.

У той же час, віце-президент Російської Академії геополітичних проблем генерал-полковник Леонід Івашов заявив, що Північноатлантичний альянс уже прийняв політичне рішення про прийом України до НАТО, залишилося тільки оформити його юридично.

Так він прокоментував повідомлення ЗМІ про можливість прийому в НАТО України протягом 5 років у випадку перемоги на президентських виборах Віктора Ющенка, передає "Інтерфакс".

"Рішення про прийом до НАТО України - це великий політичний крок й, незважаючи на неготовність українських збройних сил перейти в найближчі роки на стандарти альянсу, Київ буде прискорено прийнятий до НАТО у випадку перемоги Ющенка", - сказав він.

Івашов, який раніше очолював Головне управління міжнародного військового співробітництва Міноборони РФ, заявив, що "США й НАТО прагнуть відірвати Україну від Росії, створити проти Росії потужний плацдарм і нові військові загрози".

"США й НАТО були, є й залишаться основними геополітичними суперниками Росії", - сказав генерал.

Івашов заявив, що "у випадку вступу України в НАТО Росія буде негайно виселена зі своєї військово-морської бази в Севстополі, а її флот буде затиснутий на клаптику російського чорноморського узбережжя".

"Росія буде мати обмежений вихід у Чорне море, який буде повністю контролюватися силами НАТО", - вважає він.

Івашов відзначив, що "подібний сценарій розвитку можливий у випадку перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...