Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЦВК встановлять телетайпи. І використовуватимуть "проміжний" сайт

П'ятниця, 17 грудня 2004, 17:18
В Україні є абсолютно реальні шанси провести вільні, прозорі й чесні вибори в правовому полі.

Про це в п'ятницю заявив голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович.

Він, зокрема, відзначив, що нормативна база для проведення виборів в Україні достатня.

Давидович також підкреслив, що ЦВК "працює на випередження" можливих порушень і фальсифікацій. "Все має бути в рамках і межах закону", - сказав він.

Як повідомив голова ЦВК, на сьогоднішній день банкнотно-монетна фабрика Національного банку України працює цілодобово над виготовленням виборчих бюлетенів. "Робота йде безперервно, і ми робимо все, щоб забезпечити виготовлення всіх виборчих бюлетенів й їхню доставку в регіони у встановлений термін", - підкреслив він.

Давидович також відзначив, що ЦВК покладає великі надії на застосування паралельної системи повідомлень про підсумки голосування в територіальних округах за допомогою телеграфно-телетайпного зв'язку.

За його словами, у ЦВК буде встановлено 6 постів телеграфно-телетайпної системи зв'язку, такі ж пости буде встановлено в кожному тервиборчкомі. Разом з тим, Давидович зазначив, що система телеграфно-телетайпних повідомлень так само, як і електронні системи, не є правовим документом, однак це дозволить контролювати процес підрахунку голосів, а також мати реальну картину про попередні підсумки у виборчих округах в режимі он-лайн.

Голова ЦВК буде особисто контролювати роботу інформаційно-аналітичної системи "Вибори", за допомогою якої, зокрема, здійснюється передача в Центвиборчком попередніх даних про підсумки голосування на виборчих дільницях.

Він також повідомив, що при проведенні повторного голосування 26 грудня будуть на 100% змінені паролі даної системи, а також, зокрема, система введення інформації і її зберігання. Крім того, буде додатково задіяна система захисту системи "Вибори" від вірусів і несанкціонованого доступу.

"Думаю, ми зможемо організувати в нормальному режимі роботу всієї системи, і повернути до неї довіру, а також довіру до ЦВК", - додав Давидович.

За його словами, на даний момент для роботи з інформаційно-аналітичною системою "Вибори" залучено "досить висококваліфікованих фахівців". "Я особисто їм довіряю", - сказав Давидович, відзначивши, що ЦВК робить все, щоб захистити цю систему від несанкціонованого доступу.

Він також повідомив, що попередні дані про підсумки голосування, які будуть вводитися по ходу підрахунку голосів у день повторного голосування, спочатку надходитимуть на внутрішній сайт ЦВК. Потім, після двадцатихвилинного групування матеріалів, ці відомості будуть подаватися на зовнішній сайт Центвиборчкому.

Як повідомлялося, у грудні Служба безпеки України порушила кримінальну справу у зв'язку з ушкодженням інформаційно-аналітичної системи "Вибори президента України" і знищенням інформації на двох транспортних серверах цієї системи.

Трохи раніше в ході розгляду справи за скаргою представника Ющенка Миколи Катеринчука Верховний суд залучив до справи пояснення - письмові свідчення Галини Мандрусової - керівника фірми "Проком", що створила інформаційно-аналітичну систему для ЦВК й забезпечувала її роботу.

Мандрусова свідчила про те, що під час обробки результатів виборів було помічене "нетипове аномальне функціонування системи" - зокрема, інформація з регіонів на систему надходила з великою затримкою.

Мандрусова висловила думку, що в систему було втручання ззовні. Вона також заявляє, що коли до остаточного підрахунку голосів залишилося обробити 3% протоколів, голова ЦВК Сергій Ківалов наказав виключити систему, і подальша обробка протоколів ішла вручну.

Ці пояснення стосуються 1-го туру виборів, однак представник Ющенка відзначив, що аналогічна ситуація повторилася й у 2-му турі.

1-й тур відбувся 31 жовтня, 2-й - 21 листопада. Переголосування другого туру буде 26 грудня.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування