Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Давидович не дав Кучмі зірвати вибори

Субота, 18 грудня 2004, 14:45
Виборчі бюлетені для повторного голосування 26 грудня будуть виготовлені в повному обсязі на банкнотно-монетній фабриці Нацбанку й уже наступного тижня будуть доставлені до територіальних виборчих комісій.

Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович на селекторній нараді з керівниками місцевих органів виконавчої влади й місцевого самоврядування, а також територіальних виборчих комісій у суботу.

"У нас були складності, але ми їх усі перебороли, і бюлетені будуть виготовлені й доставлені в територіальні виборчі комісії у встановлений термін", - заявив Давидович.

При цьому він вагався назвати конкретну дату, коли бюлетені будуть доставлятися в регіони, однак повідомив, що таку дату може назвати ЦВК у вівторок, 21 грудня.

Глава ЦВК повідомив, що керівники місцевих органів влади в регіонах повинні будуть скласти графіки одержання бюлетенів територіальними виборчими комісіями.

За словами Давидовича, бюлетені будуть доставлені в кожен регіон окремою машиною "Укрспецзв'язку", яку також буде супроводжувати член ЦВК або працівник секретаріату ЦВК.

Він відзначив, що, можливо, бюлетені "з коліс" будуть відразу ж передаватися з територіальних комісій у дільничні виборчі комісії.

Давидович повідомив, що в найближчі дні керівникам територіальних комісій за допомогою підприємства "Укрспецз'вязок" доставлять паролі для доступу в інформаційно-аналітичну систему "Вибори".

Паролі будуть доставлені в спеціальних конвертах і передані тільки головам тервиборчкомів.

У найближчий же час у територіальні комісії будуть доставлені й відкріпні посвідчення. За словами Давидовича, усього виготовлено 189 тис. відкріпних посвідчень. Вони надруковані на тому ж папері, що й виборчі бюлетені, мають ряд ступенів захисту, зокрема, водяні знаки.

Давидович відзначив, що до кожного тервиборчкому буде переданий зразок відкріпного посвідчення, щоб члени комісії могли у випадку сумніву встановити їхню дійсність.

Як повідомив Давидович, ЦВК для доставки протоколів виборчих комісій має намір використати спеціальні номерні пакети, які будуть виготовлятися "на режимному підприємстві" і будуть мати систему захисту, який запобігатиме несанкціонованому доступу до протоколів комісій.

Давидович також повідомив, що на одному з найближчих засідань ЦВК прийме відповідну постанову про застосування таких пакетів.

Він відзначив, що номер пакета буде зазначено у відповідному акті, який буде вкладатися при запечатуванні протоколів. Це буде стосуватися як протоколів дільничних комісій, так і територіальних.

Найближчим часом територіальним комісіям будуть доставлені спеціальні пломби для опечатування виборчих урн, сказав Давидович. Якщо для першого й другого турів ЦВК замовляв по 600 тис. таких пломб, то у зв'язку з тим, що в ряді тервиборчкомів є економія пломб, для повторного голосування 26 грудня ЦВК замовив 350 тис. таких пломб.

При цьому він підкреслив, що пломби в окремих комісіях використалися "не професійно". Зокрема, петля була "досить широка", у зв'язку із чим була можливість доступу в урну.

Глава ЦВК повідомив, що в комісії будуть спрямовані спеціальні інструкції із застосування таких пломб.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...