Росія не дозволить відколоти Україну провокаторам із Заходу

Неділя, 19 грудня 2004, 14:19
Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров назвав рецидивами "холодної війни" спроби розглядати Україну як нову розділову стіну між Заходом і Сходом.

"Я не хочу вірити в те, що в когось є дійсно бажання відколоти Україну. Причому, звідки її відколювати? Вона де є, там вона й буде. Вона живе пліч-о-пліч і із Заходом, і зі Сходом", - заявив Лавров у суботу в інтерв'ю програмі "Постскриптум" телеканалу ТВ Центр.

"Й якщо комусь прийде в голову думка будувати нову стіну між східним кордоном України й тим, що перебуває по іншу сторону цього кордону на Сході, це будуть уже настільки явні рецидиви мислення "холодної війни", що проти цього збунтується й більшість європейських країн, та й США", - додав він.

"Звучали з Європи слова про те, що Україна зобов'язана бути із Заходом, і ми висловлювалися на цю тему. Це провокація й підбурювання й спроба знову будувати розділові лінії", - сказав міністр.

Він нагадав про прийняту минулого тижня на Раді Росія-НАТО декларації, у якій говориться, що український народ повинен сам вирішувати свою долю на основі Конституції й законів України без втручання ззовні, без спроб підбурювання, примусу й залякування.

"Я думаю, що той підхід, що був сформульований на міністерському засіданні Росія-НАТО минулого тижня, відбиває єдину позицію, і якщо він не залишиться на папері, то ніякого розколу не повинно відбутися, навіть ризику розколу не повинно з'явитися", - підкреслив Лавров.

Відповідаючи на запитання про можливості вступу України в НАТО, глава МЗС Росії відзначив, що російська позиція в тому, що Росія не має монополії на пострадянський простір, але такої монополії немає в жодної іншої держави.

"Президент Путін на нараді послів Росії за кордоном у липні цього року спеціально підкреслив і зробив на цьому наголос, що в нас немає монополії на пострадянський простір. У нас є тут свої законні інтереси. Ми розраховуємо, що наші сусіди на пострадянському просторі ці інтереси будуть поважати й враховувати, також, як і ми прагнемо поважати й враховувати їхні інтереси", - сказав Лавров.

"Зрозуміло, ті, хто буде розвивати з нами тісні дружні, особливо союзницькі відносини, будуть користуватися особливою увагою з нашої сторони - це й пільгове економічне співробітництво, і торгівля за спеціальними цінами. Але повторюю, ми нікому не нав'язуємо своєї дружби, і в нас монополії на цей простір нема", - підкреслив міністр.

"Але ми виходимо з того, що немає монополії на цей простір й у когось ще, і що ці народи самі вирішують, які відносини їм будувати зі своїми сусідами, які організації вони розглядають в якості своїх перспективних, середньострокових або довгострокових партнерів", - додав Лавров.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування