КОМАНДА ЮЩЕНКА ЗНАЙШЛА, ЯК БІЛОКОНЬ ДОПОМІГ ФАЛЬСИФІКУВАТИ ВИБОРИ

Понеділок, 20 грудня 2004, 13:35
Команда Ющенка заявляє, що виявила таємний наказ міністра внутрішніх справ Білоконя, який дозволяє проводити масові фальсифікації під час виборів.

Як повідомив на прес-конференції довірена особа Ющенка Микола Катеринчук, їхні джерела у МВС передали у штаб текст наказу Білоконя №571 від 26 травня 2004 року.

Цей наказ не зареєстрований у Мінюсті і суперечить постанові Верховного суду, однак застосовується на практиці. За словами Катеринчука, документ дає можливість проводити фальсифікації в обсязі 1,5-2 мільйонів голосів.

Катеринчук спрощено пояснив суть схеми, яку можна реалізувати за допомогою цього наказу: Кожна людина має бути зареєстрованою у певному населеному пункті. Той, хто постійно не проживає, має статус особи, яка перебуває тимчасово. І їй у паспорт органи МВС мають вклеювати вкладиш.

Однак цей наказ Білоконя № 571 дозволяє не вклеювати вкладиші до паспортів осіб, які тимчасово перебувають у населеному пункті.

Технологія фальсифікації застосовується за допомогою органів внутрішніх справ. Так, органи МВС ведуть базу даних людей, які тимчасово перебувають на території населеного пункту. І міліція передає до територіальних виборчих комісій список таких людей, щоб вони могли проголосувати на виборах.

Для фальсифікації ж виборів МВС включає до списків людей, які насправді не перебувають на цій території – але вони за гроші беруть участь у цій "каруселі".

Коли така людина-учасник "каруселі" приходить на виборчу дільницю, вона підходить до певного працівника виборчкому, який видає їй бюлетень. Людина голосує і їде на наступну дільницю, де її також включено до списку виборів. Так протягом дня голосування людина може проголосувати кілька десятків разів.

При цьому члени виборчих комісій не можуть перевірити, чи має ця людина статус особи, яка тимчасово перебуває на даній території, оскільки вкладиші у паспорт за наказом Білоконя не вклеюються.

Катеринчук розповів, що суть цієї технології стала зрозумілою лише зараз, коли представники Ющенка у складі нових тервиборчкомів отримали списки виборців, які брали участь у голосуванні 31 жовтня та 21 листопада.

Тепер штаб Ющенка спробує нейтралізувати таку технологію – ЦВК має внести роз’яснення до закону про вибори.

***

На прес-конференції Катеринчук також повідомив про підготовку стороною Януковича аналогічного судового процесу, як робила команда Ющенка, про невизнання результатів третього туру виборів.

"Вони хочуть побудувати дзеркальний судовий процес", - сказав Катеринчук. "Але якщо ми стикалися з реальними порушеннями, вони штучно створюють інформаційні приводи, щоб використати їх як докази в суді".

Катеринчук навів приклад: "В Луганську курсує автобус із написом "Тернопіль", і людина, яка їздить в автобусі, пропонує по 100 гривень за те, щоб проголосували за Ющенка. Ми до цього не маємо жодного відношення".

Катеринчук також спрогнозував, що на цьому тижні Генпрокуратура, яка розслідує кримінальні справи щодо фальсифікації виборів 21 листопада, висуне обвинувачення "деяким членам ЦВК і колишнім членам ЦВК і керівникам деяких тервиборчкомів".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...