Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Смєшко при отруєнні Ющенка згадує дітей, а Жванія – підслухану розмову

Понеділок, 20 грудня 2004, 16:26
Глава СБУ Ігор Смєшко заявляє, що Служба безпеки України не причетна до отруєння Віктора Ющенка.

"Хочу сказати наступне: наша Служба безпеки не завдала Ющенку ніякої шкоди, і не намагалася завдати йому шкоди", - сказав Смєшко в інтерв'ю західним журналістам.

"Це нам відомо точно. Всі інші версії ми перевіримо", - додав Смєшко, слова якого наводить "Нью Йорк Таймс" у статті "Вечеря в дусі Агати Крісті".

На питання, як він ставиться до того, що його привселюдно згадують у якості підозрюваного, Смєшко - батько двох юнаків - відповів питанням на питання:

"А як би вам сподобалося, якби власні діти запитували вас: "Тату, ти правда це зробив?".

За словами кореспондента "Нью Йорк Таймс", Смєшко, коли вимовив ці слова, дивився репортеру прямо в очі.

Смєшко додав: "Це по-справжньому боляче. Ми зробимо все, щоб з'ясувати правду. По суті, це справа честі для всієї нашої служби".

Автор матеріалу також наводить слова Давида Жванії, що був присутній з Ющенком на вечері зі Смєшком і заступником глави СБУ Сацюком. Жванія вважає "дурною" гіпотезу про отруєння Ющенка під час вечері зі Сацюком і Смєшком.

"Отруєння могло статися в будь-який момент. Він постійно був у роз'їздах. Він зустрічався із сотнями людей у сотнях різних місць. Пов'язувати це саме з тим вечором - просто параноя".

За словами Жванії, якщо Ющенко став жертвою навмисного отруєння, це швидше за все, відбулося в серпні, коли він знаходився в Криму.

Підозрювати в замаху, на його думку, швидше за усе, слід когось зі світу організованої злочинності, що, можливо, співробітничав з Росією і представниками адміністрації Кучми.

Жванія стверджує, що чув запис розмови співробітника адміністрації Кучми з одним діячем російського злочинного світу, який пропонував свою допомогу.

"Він неодноразово пропонував свої послуги у зв'язку з отруєнням або усуненням", - зазначив Жванія. На наполегливе прохання представити копію аудиозапису він відповів відмовою: "Після виборів".

Як пише "Нью Йорк Таймс", співробітники російських спецслужб лише саркастично посміхаються у відповідь на припущення про їхню причетність до отруєння Ющенка.

"Я вважаю нижче своєї гідності навіть коментувати подібне", - заявив офіційний представник російської Служби зовнішньої розвідки Борис Лабусов.

Газета також наводить слова доктора Арнольда Шехтера, фахівця з отруєння діоксинами з Техаського університету – він вважає гіпотезу, що Ющенко був отруєний 5 вересня (у день вечері зі Смєшком і Сацюком), можливою, але вкрай малоймовірною.

"З медичної точки зору це не має сенсу, - затверджує він. - На мій погляд, це повинно було статися на два тижні раніше".

Також безглуздою вважає версію отруєння Ющенка на дачі і зять Кучми Пінчук. Жодний уряд, який бажає усунути опонента, міркує він, не став би робити це на зустрічі з представниками самого уряду. "Вони ж не камікадзе", - сказав Пінчук.

<і>Переклад ІноЗМІ

Читайте також:

САЦЮК САМ ДОВЕДЕ, ЩО НЕ ВІН ОТРУЇВ ЮЩЕНКА

У вечір можливого отруєння Сацюк годував Ющенка "стравами української кухні"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування