Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політологи: Янукович відчуває, що програє

Вівторок, 21 грудня 2004, 09:55
Шеф-редактор журналу "Політична думка" Володимир Полохало вважає, що на других теледебатах переміг кандидат у президенти Віктор Ющенко, однак самі теледебати не вплинуть на результати переголосування другого туру президентських виборів – з відривом мінімум 6%, максимум - 12% переможе лідер опозиції.

"До нокауту справа не дійшла, але нокдаун, без сумніву, був. Це пояснюється, насамперед тим, що Ющенко вже відчуває себе переможцем, відчуває, що він буде президентом України", - сказав Полохало, передає "Інтерфакс-Україна".

"У сказаному Віктором Януковичем відчувалося, що він програє, не має сумнівів й ілюзій відносно свого програшу. Це створило певну психологічну канву, де Ющенко почував себе набагато впевненіше й почувався не стільки кандидатом у президенти, скільки президентом. Це - психологічний аспект загального враження", - сказав політолог.

Кажучи про змістовну частину теледебатів, Полохало відзначив, що "це був певний крок вперед, хоча це й були монологи глухі".

"Ми побачили зіткнення двох позицій, двох типів політичних культур, двох підходів до розуміння політики. Янукович продемонстрував російську школу розуміння політики не як мистецтва, а як ремесла, і російську школу маніпулювання суспільною думкою", - сказав Полохало.

"Ющенко демонстрував західні зразки полеміки, західні зразки діалогу й політичної культури. Зіштовхнулися представники двох виборів - європейського й євразійського", - сказав політолог.

Разом з тим, шеф-редактор журналу висловив думку, що теледебати навряд чи вплинули на симпатії виборців у плані голосування 26 грудня, тому що "вони вже зроблені". "Думаю, що незалежно від телебедатов, розрив буде від 6 до 12%. Це цілком нормальний і переконливий розрив", - підкреслив Полохало.

Натомість керівник інформаційно-аналітичного напряму виборчої кампанії Ющенка Анатолій Гриценко вважає, що Янукович на теледебатах фактично визнав власну поразку і "послав сигнал своїм прихильникам, що не варто розраховувати на перемогу".

Свідченням поразки Януковича, на думку аналітика, є хоча б той факт, що він "чи не п’ять разів апелював до того, щоб разом із переможцем Ющенком сформувати уряд народної злагоди", - передає прес-служба центрального штабу Ющенка.

Водночас, зауважує Гриценко, опонент Ющенка так і не зміг відповісти на гострі запитання свого візаві, як то проблеми пенсійного забезпечення, дефіциту бюджету, зростання зовнішнього боргу, що лягає тягарем на наступні покоління та новий уряд, тощо.

"Він також не дав відповідь і на найгостріше питання політичної сфери – щодо корупції. Проте очевидно, що Ющенко і не розраховував отримати відповідь на нього. Він ставив його для того, щоб глядачі зрозуміли відповідальність влади за негаразди в політичному житті, які вкрали місяць президентства Ющенка", – зазначив Гриценко.

Гриценко вважає, що переглянувши теледебати між кандидатами, українські громадяни остаточно впевнилися в перемозі на виборах Віктора Ющенка.

За оцінками аналітичної служби штабу, дебати дивилися близько двадцяти мільйонів українських громадян, оскільки їхня актуальність беззаперечна. "Це була остання подія, що якимось чином могла вплинути на позиції чи переконання виборців", – вважає Гриценко.

"Думаю, що дебати поставили крапку в питанні, хто буде наступним президентом. Ним стане Ющенко", – переконаний аналітик.

Читайте також:

ДЕБАТИ ЮЩЕНКА ТА ЯНУКОВИЧА

Ющенка здивувало, що Янукович не відповідав на його питання. Янукович сподівається на мир

Ющенко переміг на дебатах 3:1?

Янукович виріс, але Ющенко відправив його в нокдаун

Дебати: Ющенко був гірше, ніж очікувалося, Янукович – взагалі поганим

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування