Британці не зрозуміли, чому Ющенко не спитав Януковича про своє отруєння

Вівторок, 21 грудня 2004, 10:00
Британські ЗМі вважають, що Віктор Ющенко виглядав на дебатах впевненіше, ніж Віктор Янукович.

Оглядачі показують свої вподобання переважно тим, що надають більше місця для переказу тез Віктора Ющенка, ніж Віктора Януковича, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Проте оглядач "Файненшл таймс" Том Ворнер дає пряму оцінку ходу дебатів. Він вважає, що більш упевнено виглядав Ющенко, хоча Янукович і обрав жорсткий тон.

Журналіст "Дейлі Телеграф" каже, що виступ Ющенка був потужним. Що стосується іншої сторони, Віктора Януковича, то прямої оцінки його виступу в дебатах ніхто не дає.

Проте багато видань повідомляють про його намагання підкреслити, що за нього голосувало багато мільйонів виборців, і передають його слова про те, що Віктор Ющенко, навіть якщо виграє вибори, стане президентом не всієї України, а лише її частини.

Про це, зокрема, пише "Індепендент": "Пан Янукович попередив про можливий розкол України - відгомін тих попереджень, які виходять від губернаторів східних областей".

"Індепендент" також пише, що Віктор Янукович звинуватив демонстрантів на Майдані Незалежності в тому, що їм платили гроші, а його опонента підтримував Захід.

Проте газета "Таймс", яка присвячує темі майже цілу сторінку, звертає увагу своїх читачів на те, що Віктор Янукович зробив кілька закликів до спокою і сказав, що люди не повинні виходити на вулиці на підтримку жодної зі сторін.

"Таймс" пише, що попередня зустріч двох кандидатів перед другим туром 21 листопада була "несміливою затією", коли учасникам дозволялося лише робити заяви на попередньо визначені теми.

А цього разу, пише "Таймс", Ющенко зміг вказати пальцем на Януковича і прямо звинуватити його у крадіжці трьох мільйонів голосів, при цьому посилаючись на біблійну заповідь. "Таймс" також згадує про перепалку між Ющенком та Януковичем щодо козлів та оранжевих пацюків і заклики Януковича до опонента бути чоловіком.

Більшість газет не забули відзначити, що Віктор Ющенко говорив українською, а Віктор Янукович - переважно російською, і знову наголосили, який регіон за кого, не вдаючись у великі тонкощі про те, що Україна не складається тільки зі Сходу та Заходу.

"Таймс" пише: "Контраст між двома чоловіками у стилі, змісті виступів та в мові підкреслив той поділ, який виник між україномовними західними регіонами, які підтримують Віктора Ющенка, та російськомовними східними, які виступають за Віктора Януковича".

"Файненшл таймс" у статті Тома Ворнера із Севастополя більше пише про настрої людей в регіонах. Він пише, що Севастополь проголосує за Януковича, навіть якщо наступні вибори будуть чесними, проте останнім часом на Сході помітна агресивність його прихильників, які нападають на машини з помаранчевими стрічками і прихильників Ющенка.

"Файненшл таймс" зазначає, що на відміну від центральних та західних регіонів, на Сході та Півдні місцева влада досі сильно підтримує Віктора Януковича і боротиметься за його перемогу.

Також більшість британських коментаторів звертають увагу, що ані Віктор Ющенко, ані його опонент не згадали про отруєння лідера опозиції.

По-друге, більшість нагадують про те, як Ющенко показував своєму опоненту руки і казав, що ці руки нічого не крали, і нагадував тому про біблейську заповідь "Не укради" і про три мільйони нібито украдених голосів.

Всі погоджуються з тим, що дебати були напруженими - на відміну від попередніх, коли ставити питання було не можна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News