Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін підтримував Януковича згідно з планом США?

Вівторок, 21 грудня 2004, 16:24
Політологи розглядають події в Україні після другого туру виборів як національну революцію.

Про це говорилося на "круглому столі", який пройшов у Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає "помаранчеву революцію", яка пройшла, "початком революції української національної ідентичності".

В ході засідання "круглого столу у вівторок в Києві він підкреслив, що досі в Україні була змішана політична ідентифікація: пострадянська й контрросійська, а зараз формується постросійська політична ідентичність".

За словами політолога, це означає, що політична ідентичність України й Росії буде все більше розходитися, а українська політика набуватиме все більше європейських рис.

Карасьов вважає, що нинішні вибори були протистоянням не стільки двох політиків, скільки двох "моделей української національної ідентичності, українського майбутнього".

Так, за його словами, Віктор Янукович був номінований як представник нової російської ідентифікації українського народу, тобто українця як особливого народу в рамках російського народу, а Віктор Ющенко - як представник чисто української ідентифікації з європейськими рисами.

"Україна обрала більш європейську модель", - вважає політолог.

Цю думку також підтримав і російський експерт "Горбачов-фонду" Валерій Соловей, котрий заявив, що Україна зараз позбувається почуття провінційної залежності від Кремля.

Разом з тим, на "круглому столі" пролунала думка про те, що події так званої "помаранчевої революції" не вигідні як Росії, так і Заходу.

Так, на думку представника агентства корпоративної підтримки "Трайдент" Віктора Небоженка, формат помаранчевої революції "небезпечний і для Росії, але меншою мірою, і більшою мірою - для Європи, особливо для центральної, де цей формат дуже сподобався".

За його словами, "помаранчева революція" мала риси не демократичної, а "націонал-буржуазної революції", тому що проводилася не законним шляхом, а шляхом масової політики.

Політолог назвав націонал-буржуазну революцію "дуже живучою річчю", що, на його думку, робить її невигідною для обох сторін.

Небоженко висловив думку, що "підтримка Кремлем деяких сепаратистських настроїв на сході й півдні України є, скоріше, частиною плану США з вторинного використання Путіна, тому що чим сильнішою буде підтримка, тим серйознішими будуть ці настрої, тим швидше на Україні з'явиться НАТО".

У той же час, політолог зазначив, що, на його думку, проблема федералізації зніметься, як тільки місцеве самоврядування після конституційної реформи одержить реальну владу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування