Європа боїться демократичної України, бо її треба буде приймати в ЄС?

Вівторок, 21 грудня 2004, 18:19

Таку думку в інтерв"ю українській службі Бі-Бі-Сі висловив американський політолог, професор Стенфордського університету Майкл Макфол, котрий у минулому був консультантом Білого дому.

"Я не кажу про те, що вже завтра Україна зможе увійти до європейської спільноти. Я кажу про перспективи членства за 10-15 років. Але цей процес слід розпочати вже тепер", - сказав Макфол.

За словами експерта, він "був дуже вражений заявами, зробленими в європейських столицях і у Вашингтоні, які засудили - як сфальсифіковані - вибори 21 листопада".

"Але все це навряд чи би стало реальністю без, власне, масових виступів протесту на вулицях Киева", - додав він.

Назвавши таку міжнародну підтримку "величезним успіхом для захисників демократії", эксперт зазначив, що тепер Америка, і особливо Европа, перешли до іншого напруженого етапу – "оскільки Україна за президента Ющенка почне щохутчіше наближати переговори щодо українського членства в Євросоюзі".

"Я нещодавно повернувся з зустрічі європейських політиків у Лондоні, де я відчув справжню нервозність європейців з приводу того, що їм доведеться швидко давати собі раду з питанням членства України в ЄС", - сказав Макфол.

На думку эксперта, європейським політиками "слід усвідомити, що вони отримали реальний шанс допомогти у зміцненні демократії в Україні".

На запитання, чи готовий буде Захід пожертвувати особливими партнерськими відносинами з Росією заради підтримки демократичних сил в Україні, Макфол відповів:

"Я особисто не вважаю, що йдеться у данному випадку про торгівлю. Якщо Путін дивиться на це як на торгівлю, то це його проблеми. На мою думку, підтримка демократичних сил в Україні відповідає інтересам національної безпеки і моральним забов"язанням США".

"Я хотів би побачити Віктора Ющенка у Вашингтоні, я хотів би, щоби він прибув сюди з державним візитом, і ми мали б нагоду аплодувати тому, що він особисто і його рух зробили", - додав він.

"Я не думаю, що нас має стримувати можлива реакція Росії на таку глибоко символічну подію. Гадаю, у випадку України йдеться про гігантську перемогу для усіх демократичних сил, в тому числі і для демократичних сил у самій Росії", - сказав Макфол.

З його слів, ідеться не про необхідність противаги Росії, а про зацікавленість у об'єднанні цілої Європи - Європи демократичної і вільної.

Разом з Тим, на думку Макфола, в адміністрації президента США ще немає чітко визначеної політики щодо Росії.

"В адміністрації Буша наразі відбуваються внутрішні дебати щодо того, як вести справи з Росією під час другого терміну перебування пана Буша при владі", - сказав він.

Макфол підкреслив, що "досі немає ясності щодо того, хто, приміром, стане помічником держсекретаря з питань Європи та Євразії", від якого великою мірою залежатиме подальша політика США щодо Росії.

Експерт вважає, що російська політика в Україні непокоїть Сполучені Штати, а втручання російського президента у виборчий процес в Україні "надсилає витверезливий сигнал американцям - гей, хлопці, можливо отой Путін не є вже таким близьким союзником США, можливо, він не поділяє наших цінностей?".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування