Чорновіл забув, про що йшлося на плівках Мельниченка

Середа, 22 грудня 2004, 14:20
Керівник штабу Віктора Януковича Тарас Чорновіл не чув про те, що його викликають до суду у Стразбург, щоб свідчити у справі Салова.

Про це він заявив під час брифінгу в штабі Януковича, відповідаючи на питання, чи визнає він і надалі автентичність плівок Мельниченка, де зокрема його кандидат неодноразово спілкується з Кучмою, і чи готовий він свідчити в Стразбурзі.

"Я можу сказати, що визнаю автентичність лише тих плівок лише в епізодах, де відбувається моя розмова з президентом Кучмою, а також тих, які пройшли міжнародну експертизу, зокрема фірми "Бек-Тек". Щодо тих плівок, які були оприлюднені у Варшаві, я таких даних не маю".

Як відомо, у Варшаві Мельниченко оприлюднив фрагменти записів в кабінеті президента Кучми, де йшлося про методи фальсифікації виборів. Серед гостей Кучми був і тодішній губернатор Донеччини Віктор Янукович.

Чорновіл нагадав, що сам Мельниченко не раз обурювався за ту нарізку, яку роблять зі зроблених ним записів. "Юридично тих записів, які були оприлюднені у Варшаві, не існує, а навіть ті фрагменти, які я чув, не викликають у мене серйозного юридичного застереження", - зазначив він.

На запитання, як він ставиться до оприлюднених раніше записів, де Янукович дарує більярдні столи Кучмі, чи не вважає він це ознакою "не опозиційності кандидата до Кучми", а навпаки - добрих стосунків і хабарництва, Чорновіл зазначив, що таке поводження було усталене за президента Кучми.

"Якщо ви пам’ятаєте мої розмови з президентом, то я там теж не був дуже опозиційним, а казав "Добрий день, Леоніде Даниловичу! Як добре, що ви зацікавилися проблемами Руху"... Чесно кажучи вже через місяцю мені було за них соромно. Так само і Віктор Федорович, я думаю, не відмовиться від тих слів, які були там сказані, привітань з днем народження і так далі".

Він також додав, що Ющенко також був не винятком в тій ситуації.

"Так само були факти хабарництва і з боку Ющенка, і з боку тих людей, які зараз в його оточенні, причому деякі з них були відверто кримінального характеру, по тому ж Ліносу чи по Алчевському підприємству", - заявив Чорновіл.

"І те, що Мельниченко і команда людей, які контролювали, зокрема команда Марчука не оприлюднили ці матеріали, це означає, що йде співпраця по лінії адміністрації президента, і команда Ющенка була задіяна в цьому давно", - додав він.

Щодо епізоду з Саловим, то Чорновіл також сказав, що не пам’ятає його і не знає для чого його викликають в суд. Коли йому пояснили, що йдеться про людину, яку засудили за поширення листівок про смерть Кучми перед голосуванням в 1999 році, Чорновіл згадав і сказав, що "його теж можуть викликати як свідка".

Бо він тоді "теж ставив певні питання про те живий Кучма чи неживий, можливо, тому мене викликають, бо колись Василь Базів зробив заяву, що Чорновола слід притягти до кримінальної відповідальності за поширення чуток про можливу смерть Кучми", - зазначив Чорновіл.

Водночас він наголосив, що поки не отримував жодних запрошень з цього приводу і поїде лише після того, як йому пришлють офіційне запрошення, і це не буде в межах нинішньої кампанії.

"Тоді я готовий поїхати. Щоправда я був би дуже задоволений, щоб Стразбурзький суд сплатив мені за квиток, бо попри всі заяви команди Віктора Ющенка про зароблені мною мільйони, це не відповідає ніякій дійсності", - закінчив він.

"Українська правда"

Читайте також:

Чорновіл буде свідком проти Януковича в Європейському суді?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування